Tanjug
Pouzdani prijatelji: Rumen Radev i Aleksandar Vučić

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Bugarske Rumen Radev prisustvovali su u Kostinbrodu kod Sofije otvaranju radova na izgradnji gasnog interkonektora između dve zemlje. Vučić je poručio da je to važan događaj za Srbiju, Bugarsku i ceo region, pošto se nastavlja povezivanje dva naroda i države i njihovih privreda.

Srpski predsednik je naglasio da je veoma srećan zbog realizacije ovog projekta i što je imao priliku da razgovara s predsednikom Radevim kom se zahvalio na prijateljstvu.

– I vi ćete u Srbiji uvek imati dobre prijatelje. Hvala i Evropskoj uniji (delom je EU finansirala projekat), mi to umemo da poštujemo. Nadam se da će Srbija i Bugarska da završe radove do oktobra i da će tada da poteče gas kroz ovaj interkonektor. Veoma je hladno i ljudi su se smrzli, pa neću mnogo da pričam, jer dela govore više od reči – kazao je Vučić.

Trasa 170 kilometara

Gasni interkonektor između dve zemlje prolaziće kroz Srbiju od Niša u dužini od 109 kilometara i protezaće se još 61 kilometar kroz Bugarsku do Novog Iskara. Stoga je Vučić istakao da će novi gasni interkonektor doneti veću energetsku sigurnost za građane i šansu za nove investicije, a da se razgovaralo i o drugim projektima koji su u planu.

Radev je obišao gradilište s Vučićem koji je primetio da su Kostinbrod i njegova okolina lepi. Na to je Radev rekao da dosta podseća na Drvengrad i Mokru Goru. Vučić je naglasio da će gas interkonektorom moći da ide u oba pravca, kao i da je za Srbiju uvoz gasa od veće važnosti nego za Bugarsku. Stručnjaci su informisali srpskog predsednika da za sada postoji 17 kompresorskih stanica u bugarskoj s kapacitetom od 1,8 miliona kubnih metara na dnevnom nivou. Takođe, da je kupljeno još četiri kompresora što će smanjiti pritisak i da Srbija može da uzima gas i ima pristup svemu što je urađeno u Bugarskoj.

Vučiću su predstavljeni i planovi da se naprave dva gasna terminala u Grčkim lukama na Egejskom moru, osim postojećeg u Aleksandropolusu, kao i povezivanje s Azerbejdžanom i Turkmenistanom. Time bi se obezbedilo alternativno snabdevanje iz Kaspijskog regiona, pa će uskoro postojati mogućnost da se koristi i gas iz Azerbejdžana o čemu je Vučić nedavno razgovarao s predsednikom te zemlje Ilhanom Alijevim.

Dogovor s Alijevom

Naime, predsednik Alijev je najavio da će Azerbejdžan povećati izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara od čega će 11,5 milijardi otići evropskim potrošačima. Vučić je dodao i da Alijeav insistira na dugoročnim ugovorima.

– Ali, moramo da znamo cene i mehanizme kako bismo mogli da ih uporedimo i da se eventualno priključimo – kazao je predsednik Vučić.

Predloženo je i da se Srbiji ponude određeni tenderi kako bi dve države zajedno mogle da traže cene koje su povoljnije, kao i da bi trebalo napraviti zajedničku regionalnu platformu.

Sastanak delegacija

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovali su i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović. Aleksandar Vučić i Rumen Radev su održali i bilateralni sastanak sa delegacijama, a bio je prisutan i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Podrška Evrope

Komesarka za energiju EU Kadri Simson čestitala je Srbiji i Bugarskoj na interkonektoru.

– Ovo je veoma važan trenutak. Značaj ovog projekta koji će početi s radom do kraja godine je mnogo veći od EU i ključan je za ceo region. Evropska komisija želi da podržava ovakve projekte od zajedničkog interesa – kazala je Kadri Simson.

Projekat od 176 miliona evra

Ovaj projekat dugo je čekao na realizaciju. Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010, a radovi na teritoriji Srbije počeli su u februaru prošle godine. Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada najavio da će Srbija svoj deo završiti za godinu dana.

x Ukupna vrednost projekta u Srbiji je 176 miliona evra.

x EU za ovaj projekat obezbeđuje 85 miliona evra. Od toga Evropska investiciona banka (EIB) u vidu kredita 26 miliona, a 50 miliona predstavlja bespovratno sufinansiranje iz IPA fondova Unije.

x Ostatak troškova će se pokriti iz budžeta Srbije i sredstava JP Srbijagas, a predsednik je pomenuo cifru od 93 miliona evra.

x Glavni izvođač radova je bugarski Glavbolgarstroj.

x Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora, kao i četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Magnet za investitore

Srbija godišnje potroši oko tri milijarde kubnih metara gasa. Od toga 2,1 milijardu dobija iz Rusije po veoma povoljnoj ceni osnovnoj ceni od 400 dolara za hiljadu kubnih metara, koju je ugovorio predsednik Aleksandar Vučić. Ostalih 0,9 milijardi naša zemlja mora da nabavlja na berzama, gde je cena u utorak iznosila 660 dolara za hiljadu kubnih metara. Međutim, zbog sukoba u Ukrajini i ekonomskog rata Zapada i Rusije gas je prošle godine oborio rekord s 2.301 dolar za hiljadu kubnih metara, a sigurnost evropskog snabdevanja u budućnosti je neizvesna, naročito nakon eksplozija koje su uništile gasovode Severni tok 1 i 2.

Zato je obezbeđenje alternativnih pravaca snabdevanja od ključne važnosti, a posebno za srpsku privredu koja već godinama privlači rekordne direktne strane investicije. Naime, investitori donose poslove, nove fabrike i radna mesta, a osim pravne sigurnosti i kvalitetne radne snage traže i jeftin gas i struju što su sve našli u Srbiji.

Predsednik Vučić je i ovog puta u Bugarskoj istakao da ovaj interkonektor omogućava Srbiji da dovodi gas i iz drugih izvora, ali i dodatne količine.

– Nemojte da smetnete s uma da će nam biti potrebno još više gasa. Moraćemo kasnije i da povećavamo naše kapacitete. Važno je da kažem da je Bugarska vrlo pouzdana zemlja i nikada nismo imali probleme sa njom – rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija napravila ogroman pomak, jer ima centralni gasovod (balkanski tok), a cena za gas i za električnu energiju u našoj zemlji je među najnižim u Evropi.

Vrhunski materijali i oprema

Predstavnik izvođača radova Kalin Pešov uveren je da će rokovi biti ispoštovani. On je istakao da je Glavbolgarstroj firma s 50 godina iskustva u izgradnji gasovodne mreže u Istočnoj Evropi.

– Svesni smo velike časti, ali i odgovornosti koja nam je poverena u izgradnji ovog strateškog projekta. Želim da se zahvalim predsednicima na iskazanoj političkoj volji za sprovođenje ovog i drugih projekata, kao što je proširenje skladišta gasa u Čirenu. Hvala i ministrima energetike na institucionalnoj podršci, a Evropskoj komisiji na činjenici da je projekt prepoznat kao strateški ne samo za Srbiju i Bugarsku, već i za EU. Budućnost će pokazati koliko je važna uloga ovog projekta – rekao je Pešov.

On je ispričao da su cevi za interkonektor uvezene iz Indije, a da će na trasi narednih meseci raditi više od 300 zavarivača, strojara, mehaničara i menadžera koji će razmišljati o projektu 24 sata dnevno.

– Gasna veza sa Srbijom biće izgrađena kvalitetno, s vrhunskim materijalima i opremom, poštujući rokove izgradnje i čuvajući zdravlje i živote svih koji rade na projektu ili žive u okolini – rekao je Pešov.