Pun hram dočekao nove prote

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Pozdravili nove sveštenike: Vernici u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Liturgiju u poslednjoj nedelji pre gospojinskog posta u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu služila su tri sveštenika.

Pored protoprezvitera-stavrofora Simona Turkića, prvi put su zvanično službovali u Frankfurtu protonamesnik Neđeljko Đokić i protoprezviter Slobodan Tijanić.

– Odlukom našeg vladike Grigorija oni su postavljeni ovde u Frankfurtu. To su dokazani i vredni sveštenici koji su svojim službovanjem ostavili trag u Diseldorfu i Fridrhshafenu. Došli su da nastavimo učvršćivanje ovog centra koji će biti na pomoć crkvi, narodu, otadžbini i Frankfurtu. Za sve nas je ovo velika duhovna radost. Kao što se moglo videti dočekao ih je pun hram danas – rekao je za “Vesti” otac Simon.

– Posebno sam zahvalan Bogu što je ovoliko ljudi pristupilo svetoj tajni pričešća danas. To je retkost videti ne samo u dijaspori nego i u našoj matici. Zahvaljujem svakako preosvećenom episkopu Grigoriju što je stekao poverenje, ne samo prema meni, nego i prema ocu Slobodanu i ocu Simonu. Spojio je, kako reče otac Simon, jedno trojstvo, jednu sabornost. Tako da smo svi zahvalni Bogu i da svi živimo u slozi i ljubavi – rekao je posle liturgije prota Neđo.

– Moj prvi utisak je odličan i duhovni, a i fizički, s obzirom na to da se nalazimo u prelepoj crkvi koja će još biti lepša u dogledno vreme. Ova crkva mi je poznata jer sam dolazio i ranije ovde, a služio sam kao mlad sveštenik u Crkvi Svetog Luke na Betoven placu. Na neki način je odavde i krenula moja priča kao sveštenika u ovoj eparhiji. Božjom voljom sam sada u ovom Hramu i smatram da je narod u Frankfurtu, kao što je bio i narod u Fridrihsafenu, spreman da pomogne svojoj crkvi, a sa druge strane će i crkva da pomogne njima. Zahvaljujem Bogu i našem episkopu na ukazanom poverenju – rekao je otac Slobodan.

Molitva za sve đake: Prota Đokić, Turkić i Tijanić

Sudeći prema prvim utiscima, prote Neđo i Slobodan su naišli na dobar prijem kod vernika, a među prvima im je dobrodošlicu poželela porodica Stojičić, Mladen, Dragana i njihove devojčice Elena (7) i Ana (3) iz Frankfurta.

– Sigurno nam je drago i pozitivno kad među nas dođu nova lica koje je postavila Srpska pravoslavna crkva. Primili smo ih sa oduševljenjem i vidimo da se ovde nešto pozitivno dešava. Imamo više sveštenika, što je znak da se narod sve više posvećuje crkvi – kaže nam Mladen Stojičić.

Posle nedeljne liturgije očitana je i molitva za početak nove školske godine za svu decu.

Bilo je lepo

Tamara Lazić iz Frankfurta ima 10 godina i kaže da je oduševljena time što su u crkvi bila tri sveštenika.

– Bilo je lepo, svi su lepo pevali i sve sam ih razumela šta su nam govorili. Sada ću da dođem svaki put kad ima liturgija u crkvi i kad nas mama dovede. Došla sam sa drugaricom Rafaelom Trujanović Topić (10), sestrom Nikolinom (5) i mamom Milenom i mislim da se i njima isto dopalo – kaže nam Tamara.

Porodična tradicija

Protonamesnik Neđeljko Đokić je rođen u Zvorniku 1979. godine u svešteničkoj porodici. Dečačke dane je proveo u Bjeljini. Oženjen je Milicom i imaju troje dece, Teodoru (11), Katarinu (8) i Konstantina (5). Prvih 13 godina je službovao u Diseldorfu, a sada nastavlja u Frankfurtu.

Detinjstvo u Zvorniku

Tuzla je rodno mesto protoprezvitera Slobodana Tijanića, ali je detinjstvo proveo u Zvorniku. Sa suprugom Vukicom ima troje dece Oliveru (16), Jovana (14) i Pavla koji je tek napunio 17 meseci. Do dolaska u Frankfurt služio je tri godine u Virzburgu i 14 godina u Fridrihshafenu.