Hrvat Goran Ivanišević (47), nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, i Australijanac Patrik Rafter (48) obeležili na šljaci umaškog turnira ATP 18-godišnjicu međusobnog okršaja za najpoželjniji trofej. 

Rafter je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe na Istru iako je to njemu i prizivanje gorkih uspomena na jedan od najbolnijih poraza u karijeri. Kao dvostruki grend slem šampion, s Ju-Es opena 1997. i 1998, domogao se 2001. prilike za popravni na najčuvenijem turniru teniske igre, budući da je godinu pre izgubio u finalu od Amerikanca Pita Samprasa.

Preko puta je bio Ivanišević, koji je i triput ispio čašu žuči posle meča za trofej na Centralnom kortu: prvo protiv Amerikanca Andrea Agasija (1992), a onda i u duelima sa Samprasom (1994, 1998). I 1992. i 1998. popustio je u petom setu. Po ivici žileta išao je i u setu odluke protiv Raftera, ali je na dva razlike, s 9:7, ušao u knjigu vimbldonskih besmrtnika. Upisao se kao jedini pobednik s tzv. posebnom pozivnicom koju je dobio za ranije zasluge. Na svetskoj listi je zauzimao tek 125. mesto, jer je platio danak povredama, ali je to bio samo nominalni fakat vimbldonskog megdana 2001. Znalo se da Ivanišević u tom finalu nikako nije autsajder.

Rafter s Ivaniševićem dok su skupljali snagu u pauzi egzibicije

Sva ta istorija bila je predznak prijateljskog revijalnog odmeravanja veteranskih snaga za dušu umaške publike. Domaćin je pobedio sa 6:4, 6:4. Očigledno se videlo da je Ivanišević u boljoj formi, jer se tu i tamo dohvati reketa, ali je iz gostoprimljive kurtoazije popuštao, dajući priliku Rafteru, koji je u Australiji poslovan čovek, daleko od teniskih zbivanja, da podseti na šampionsko umeće.

Ivanišević se našalio da je Rafter sam kriv za poraz u Umagu jer je trebalo ranije da dođe da se spremi. U kontekstu prisustva hrvatskog asa u trenerskom štabu Novaka Đokovića u prvoj nedelji minulog Vimbldona, jedna od legendi “teniskog kontinenta” je u izjavama za medije uoči egzibicije istakao da je lepo videti Ivaniševića i u toj ulozi, ali da veliko finale našeg junaka i Švajcarca Rodžera Federera nije gledao jer je zbog vremenske razlike u Australiji bilo gluvo doba noći: “Spavao sam, a čuo sam da je meč bio izvrstan”.

Turnir u Umagu ove godine se igra 30. put. Prva dva, 1990-91, pre ratnog vihora, bila su pod nazivom Jugoslovenski open. U prvom finalu je Ivaniševića, koji još nije bio napunio 19 leta, savladao Goran Prpić, danas 55-godišnjak, takođe nekadašnji reprezentativac velike države.

U omažu finalu 1990, u uvertiri takmičarskog dela turnira, stariji Goran je pobedio mlađeg sa 6:4. Mlađi je, posle revije s Rafterom, pomalo razočarao poklonike tenisa u Umagu jer je rekao da više nije kadar da igra egzibicije. Ranijih godina im je priredio poslastice i s Agasijem, i sa Špancem Huanom Karlosom Fererom…

Da se zna ko je stariji: Prpić se pozdravlja s Ivaniševićem posle egzibicije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here