O ujedinjenju Kosova sa Albanijom priča ko, kako i gde stigne, a ovoga puta sa istom floskulom oglasio se i direktor inspekcije u opštini Kosovska Mitrovica Fidan Ademi, inače član Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, začinivši je zveckanjem oružjem. O ujedinjenju je govorio u Stančiću, selu nadomak granice sa Makedonijom, a onda i u objavi na Fejsbuku zapretio da će se to dogoditi ili oružanim putem ili referendumom.

– Jednog dana će se Albanija definitivno ujediniti, puškom i barutom ili referendumskim kutijama – naveo je Ademi.

Ovakva izjava nije nikakvo iznenađenje, ukazuje za “Vesti” profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica.

To je, kaže on, nastavak dosledne političke agresije albanskog secesionizma na Kosovu i Metohiji, koji ima svaku moguću podršku Zapada.

– Pretnja ujedinjenjem privremeno otete južne srpske pokrajine i države agresora Albanije je ozbiljna i realna. Vlasti u Srbiji treba to ozbiljno da imaju na umu i da preduzmu sve korake koji nam u datom trenutku stoje na raspolaganju – smatra naš sagovornik.

On podseća da je “ne samo prema unutrašnjem, već i prema međunarodnom pravu KiM i dalje sastavni deo Srbije, što je trajno potvrđeno i zajamčeno Rezolucijom 1244”.

– Bilo kakav pokušaj secesije, a pogotovo aneksije od strane Albanaca kao države agresora sa stanovišta međunarodnog prava, jeste povod za odgovarajuće akcije Srbije. Ako se KiM nasilno i protivpravno otima, onda Srbija ima pravo da na svaki način, uključujući i oružani put, povrati svoju otuđenu pokrajinu u onom trenutku kada nađe za shodno, a međunarodne okolnosti to dopuste – zaključio je Koprivica.

Prema rečima Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije, na Kosovu i Metohiji je prisutan agresivan albanski nacionalizam, koji pokušava da etnički očisti KiM i da ga pripoji Albaniji. Dodaje i da je krajnji cilj Aljbina Kurtija ujedinjenje sa Albanijom.

– Kurti je doveo novu garnituru političara koji govore ono što Albanci govore decenijama – njima je cilj da se ujedine sa Albanijom, njima nije krajnji cilj nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo im je samo jedna etapa ka ujedinjenju sa Albanijom – naveo je Zečević, ukazujući da su najnoviji napadi na KiM potvrda prisustva agresivnog albanskog nacionalizma.

Albanci su, ističe on, praktično očistili dobar deo KiM i dalje nastavljaju sa tim.

– Pre nekoliko dana napali su dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice. Zatim hoće da vode postupke i protiv sveštenika SPC igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina – rekao je Zečević. On je ukazao da je identitet i opstanak srpskog naroda vezan za SPC i da je to razlog što Priština atakuje na sveštenike i svetinje.

Nema mesta oružju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  putem Tvitera upitao je Aljbina Kurtija da li ovakve pretnje puškama znače da mu je stvaranje “velike Albanije” među glavnim prioritetima.

– Gde u tom slučaju postavljate dijalog, na petom mestu ili niže – zapitao je Petković i istakao da nema mesta za oružje za pregovaračkim stolom i da je budućnost u miru.

Usta puna ujedinjenja

Aljbin Kurti nedavno je kazao da je ujedinjenje Kosova i Albanije istorijska namera i želja svih Albanca. U januaru se založio za referendum za ujedinjenje, a u februaru poručio da bi u slučaju ujedinjenja glasao za referendum. Prilikom posete ogranku svoje partije u Albaniji kazao je da ima prepreka za ujedinjenje u ustavu ali se mogu rešiti donošenjem zakona o referendumu. O istoj temi je tokom nedavne predizborne kampanje govorio i Ramuš Haradinaj, poručivši u više navrata da će do ujedinjenja doći 2025. godine, ukoliko Kosovo do tada ne postane ravnopravna članica Ujedinjenih nacija.