Youtube
Aleksej Puškov

Varšava treba da plati Moskvi odštetu za oslobađanje od Hitlera, koje je Rusiju koštalo 600.000 života, izjavio je ruski senator Aleksej Puškov.

– Kakve kompenzacije i za kakvu štetu? Ako neko nešto i treba da plati, onda je to Poljska, jer ju je naša zemlja oslobodila od Hitlera, plativši 600.000 života – napisao je Puškov na Tviteru.

​Reagujući na izjavu poljskog političara Jaroslava Kačinjskog da Moskva treba da plati Varšavi ratnu odštetu, Puškov je podsetio na obnavljanje poljske ekonomije koju su tokom Drugog svetskog rata razorili Nemci i naglasio da će Varšava biti večno dužna Moskvi.

Zahtevi Varšave

Nakon Postdamske konferencije Poljska je dobijala reparacije iz udela Sovjetskog Saveza, koji je dolazio iz istočne zone Nemačke. Ipak, prema sporazumu Moskve i Varšave, one su prestale posle 1954. godine.

U oktobru 2018. godine predsednik Poljske Andžej Duda je izjavio da je pitanje nadoknade štete od Nemačke i dalje otvoreno. Parlamentarna grupa za reparacije na čelu s Arkadijušem Mularčikom procenila je da je tokom Drugog svetskog rata Poljskoj naneta šteta od više od trilion dolara. Berlin je odgovorio da je već isplatio veliku sumu novca i da ništa više neće platiti.

Poljske vlasti su iznele zahteve i Rusiji, pošto je, prema njihovom mišljenju, Poljska odustala od isplata iz Istočne Nemačke pod pritiskom Sovjetskog Saveza. Ruski političari su poručili da Varšava neće dobiti nikakvu reparaciju od Moskve, pošto nema prava na to.

1 KOMENTAR

  1. Pijani i od Vatikana zaludjeni Poljaci treba da cute i prestanu sa mrznjom prema pravoslavlju. Treba da se sete ko im je doneo slobodu i nemacke teritorije – sto ce uskoro prokockati. Ostace geografski pojam a Nemacka i Rusija ce graniciti na Visli.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime