Unsplash
Ilustracija

Sastojci:

Za koru:

– 160 g brašna
– 50 g šećera
– 1/2 kašičice soli
– 150 g putera

Za fil:

– 4 žumanceta
– 250 g šećera
– 40 g gustina
– 1/2 kašičice soli
– 120 ml sveže ceđenog soka od limuna
– 45 g putera

Za puslice:

– 1/2 šolje borovnica
– 340 grama šećera
– 6 belanaca
– 2 kapi soka od limuna

Priprema:

Rernu zagrejati na 180 stepeni. U većoj činiji, pomešati brašno, šećer i so. Dodati otopljeni puter i mikserom (žicama za testo) na srednjoj brzini mutiti, dok se ne dobije ujednačeno testo. Razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga staviti u pleh za tart prečnika oko između 25 i 27 centimetara, i pritisnuti tako da se formira lep oblik kore. Peći u prethodno zagrejanoj rerni između 25 i 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostaviti koru da se sasvim ohladi.

U međuvremenu, mikserom penasto umutiti žumanca, pa dodati 100 grama šećera i mutiti dok se lepo ne sjedini. U šerpi pomešati so, gustin i preostali šećer, pa dodati 360 mililitara vode, i staviti na šporet da se greje, mešajući sve vreme. Kad proključa, kuvati još jedan minut, mešajući sve vreme. Ostaviti da se malčice ohladi, pa polako sipati umućena žumanca sa šećerom, mešajući sve vreme. Zatim vratiti na šporet, i zagrevati dok ne proključa, a onda kuvati još tridesetak sekundi, mešajući sve vreme. Dodati sok od limuna i puter, mutiti mikserom kratko, da se dobije glatka, ujednačena smesa, pa sipati u koru, i poravnati odozgo. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15-17 minuta. Pustiti da se ohladi, pa staviti u frižider na sat vremena.

U međuvremenu, napraviti puslice. Borovnice izblendati, dodati im ostatak šećera i 160 mililitara vode, pa staviti da proključaju, i mešati sve vreme. Belanca mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst sneg, potom dodati dve kapi limuna i miksati još malo. Zatim dodati sirup od šećera i borovnica, promešati da se dobije lepa boja. U pleh staviti papir za pečenje, poslastičarskim špricem praviti puslice, pa staviti u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušiti ih oko sat i po vremena. Gotove puslice poređati po kremu od limuna, pa poslužiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here