Youtube/FACE HD TV
Radoslav Brđanin

Bivši šef Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nepunih nedelju dana pošto je ekspresno “iz humanitarnih razloga” pušten iz Haškog tribunala.

Telegrame saučešća porodici uputio je kompletan državni vrh Republike Srpske, a direktor UKC Srpske, Vlado Đajić naveo je da i pored svih napora medicinskog osoblja nije bilo moguće da se Brđaninu spasi život.

“Pacijent je od subote 3. septembra bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske gde je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma i povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu – naveo je Đajić.

Brđanin je presudom u Hagu osuđen na 30 godina, a kaznu je služio u Danskoj do 14. septembra prošle godine kad je vraćen u Hag jer ova država više nije imala zakonske osnove da ga drži zatvorenog.

Novak Lukić, Brđaninov advokat ranije je objasnio da je tri puta tražio prevremeno puštanje na slobodu jer je ispunjen uslov da je odležao dve trećine zatvorske kazne.

Radoslav Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade RS. Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.