EPA/Toms Kalnins

Formiranje vlasti na nivou BiH, prilično neuobičajeno, odvija se veoma brzo. Novi Savet ministara trebalo bi da zasedne u fotelje već do kraja meseca, a upućeni razloge za to nalaze u činjenici da je iz procesa isključena SDA.

Međutim, ponašanje novih partnera SNSD-a i HDZ-a sluti da će na sceni i dalje ostati stare međunacionalne nesuglasice o čemu svedoči, kako su je u Srpskoj nazvali, privatna poseta bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića sedištu NATO saveza u Briselu gde je poručio da će “učiniti sve da njegova zemlja što pre postane članica NATO”.

Pitanje ulaska u NATO jedno je od onih oko kog u BiH nema konsenzusa. Bošnjački političari čine sve da približe zemlju tom savezu, hrvatski nemaju ništa protiv tog puta, ali Srpska kategorično odbija bilo kakve vojne integracije i insistira na neutralnosti. Dešavanja u postizbornom periodu dala su naslutiti da će sva pitanja oko kojih nema konsenzusa privremeno ostati po strani, ali Bećirovićev potez govori da od toga nema ništa.

On se u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i predložio mu “novi pristup intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku”.

Bećirović je rekao da ova njegova prva poseta inostranstvu “ima simboličan i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO”, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

U Kabinetu srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović rečeno je da je poseta Bećirovića Briselu individualnog karaktera, odnosno da je reč o pojedinačnoj poseti jednog člana i njegovog kabineta.

– Nije reč o poseti člana Predsedništva u ime Predsedništva, već o pojedinačnoj poseti jednog člana i njegovog kabineta što je moguće u praksi, ali u tom slučaju ne odražava stavove cele institucije – navedeno je iz kabineta Cvijanovićeve.

Iz Banjaluke poručuju da Bećirović nema mandat da govori u ime, kako sam kaže, većinske BiH, jer je on samo bošnjački član Predsedništva ili jedna trećina političke volje u BiH, a 49 odsto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini.

– Umesto da se izbori za vlastiti politički izraz, i Bećirović bira da se pridruži antiruskoj histeriji u trenutku dok SAD priznaju da su u BiH ubacile 80 miliona za suzbijanje tzv. ruskog uticaja. Kako se zove to što rade SAD i zašto bošnjačka politička elita uporno žmuri na svakodnevno američko mešanje u unutrašnje stvari BiH, ali i pitanja koja se tiču njene spoljne politike – poručuju zvaničnici Srpske.

Bećirović je negativno komentarisao i dodelu odlikovanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom proslave Dana Republike Srpske, istakavši da se ograđuje od tog čina, a iz Banjaluke poručuju da nije BiH dodelila orden, nego Srpska, i da Bećirović nema od čega da se ograđuje.

– Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH, i što je najvažnije otvoreno smo uradili šta smo smatrali da bi trebalo. Orden ruskom predsedniku nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu – kažu zvaničnici Srpske.

Naglašavaju da Bećirović može samo da sanja o članstvu BiH u NATO savezu i da je on jako dobro svestan da ulazak u tu Alijansu nije moguć bez pristanka Srba i Republike Srpske.

Bećirović ignoriše institucije

Željka Cvijanović je ocenila da je Bećirović u Briselu izneo svoje političke stavove, i da na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i svaki drugi političar.

– Ovde je jedino problem što Bećirović ignoriše činjenicu da rad institucija, kao ni odluke koje te institucije donose, ne zavise od volje jednog političara ni u Predsedništvu BiH, ni u bilo kojoj drugoj zajedničkoj instituciji. Prema tome, govoriti šta je najbolje za sve građane BiH ne može govoriti samo Bećirović, već svi oni koje su građani izabrali na važne pozicije – rekla je Cvijanovićeva.

Kafanske priče

Nekadašnja zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić izjavila je da sve što je Denis Bećirović dogovarao sa Jensom Stoltenbergom nema nikakvog značaja i može se podvesti pod kategoriju “kafanskih priča”, jer je on boravio u Briselu u ličnom svojstvu i nije zastupao stavove BiH.

Trišić Babić je navela da Bećirovićeva izjava da će se “lično zalagati za bolje mapiranje puta BiH u NATO” pokazuje da on još ne poznaje dobro kako BiH funkcioniše, jer da poznaje, znao bi da je za tako nešto potrebna saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH, odnosno konsenzus svih naroda u BiH.