Pustili su Resavu na Svilajnac

0

Slika iz Svilajnca od pre nekoliko dana
 

Za strašni potop on optužuje aktulenu vlast Svilajnca na čelu sa Predragom Milanovićem, koji je, kako veli, doneo odluke s tragičnim posledicama i pokazao da ne vlada situacijom.

– Poznajem kako diše reka Resava. I ranije je bilo poplava, ali nikada Svilajnac nije plivao u vodi, a kamoli da se neko udavi u poplavi. To nisam mogao ni u najsurovijim snovima da predvidim, a kamoli kao predsednik opštine da dozvolim – kategorično je Budimirović.
 

Ni glasa od naprednjaka

Na pitanje da li je kao član glavnog odbora Srpske napredne stranke imao kontakte sa nekim iz vrha stranke, kaže:
– Niko me nije ni okrenuo. Sramota, zvali su me prijatelji sa svih strana, ali iz moje stranke, niko, čak ni oni za koje sam mislio da su mi prijatelji.

Ovaj domaćin tvrdi da je morala da se otvori leva strana Resave umesto što se voda prelila u desnu stranu korita ove reke čime je direktno otvoren put stihiji prema centru grada.

– U petak na subotu, noć, u petnaest do tri zvao sam krizni štab i rekao im da otvore levu stranu Resave, uz upozorenje šta nas čeka ako to ne urade, a oni mi rekoše da sam ja prošlost i da im se ne mešam u posao – ogorčen je Bidža.

Nadležnima je, veli, predložio otvaranje kanala između Svilajnca i sela Košiljeva, što se postiže otvaranjem leve strane Resave, kod sela Tropinje, ali nisu hteli čak ni da ga saslušaju.

– Zbog neznanja i nemara onih koji vode Svilajnac, zadesila nas je nesreća neslućenih razmera. To se u istoriji naše varoši nije desilo! Zna se kako se Resava u takvim situacijama obuzdava, ali ko je to mogao da uradi – nemoćno se pita Budimirović i ističe da to nije moglo da uradi nadobudno rukovodstvo, koje je žrtvovalo Svilajnac.

 

U kući mulj od pola metra

– Ovo je jezivo! Strašno, moja prizemna kuća je samo još jedna u nizu nastradalih u poplavi. U gradu nema kuće, ni lokala koji nisu poplavljeni. Sve što sam za 68 godina rada stekao, otišlo je do đavola. Ostao sam čak i bez cipela, čarapa, najosnovnijih dokumenata… Kad je vode počela da nadolazi, shvatio sam da nemamo vremena, bilo je samo da spasemo žive glave – potreseno priča Bidža i ističe da ne zna odakle da krene sa čišćenjem jer je u dvorištu i kući mulj od pola metra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here