Pustili zločince da Srbe ubijaju

0

Zlodela uz podršku NATO: Pripadnici terorističke OVK
 

"Da je jedinica poput OVK, pod vođstvom malih ratnih vladara, ogrezla u gerilskom ratu sa srpskim snagama koje se nisu libile masakra nad civilima, takođe činila zločine – to ne čudi. Da su vodeći krugovi OVK uz to imali interes da stvore po mogućnosti etnički čisto Kosovo – takođe je jasno", piše list podvlačeći da je izveštaj posredno osvetlio da su potpuno zakazali Kfor, Unmik, Euleks, a zatim i međunarodno pravosuđe, koji zločine nisu uspeli da spreče, procesuiraju i da krivce privedu pravdi.

 

Saosećanje sa žrtvama

Povodom Vilijamsonovog izveštaja Koordinacija srpskih porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je nadležne organe države Srbije da učine maksimalan napor da se sazna istina o nestalima i utvrde činjenice o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim žrtvama.
– Pozivamo stručnu i širu javnost u Srbiji da pitanju srpskih i svih drugih žrtava priđe sa više pažnje, u cilju priznanja nepravde koja im je naneta i izgradnje kulture solidarnosti i saosećanja sa žrtvama.

Najveću cenu za takav neuspeh, po oceni švajcarskog lista, moglo bi da plati kosovsko društvo, pošto su "nekadašnji mali ratni vladari danas političari koji su možda odložili maskirne uniforme, ali ne obavezno i loše manire".

 
"Stvoren je sistem u kojem su oni prisvojili državne institucije i iz njih namiruju svoju klijentelu. Kroz neprekinut kontinuitet vladavine takvih političara, Kosovo je stabilizovano, ali je u takvom sistemu ostao blokiran politički i privredni razvoj", piše list.

Koordinacija srpskih porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije povodom trogodišnje istrage i izveštaja šefa specijalnog tima za istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji godine 1999. saopštila je da su porodice nestalih nezadovoljne Vilijamsonovim rezultatima.

– Najavljena jedna optužnica pred Specijalnim sudom za zločine nad nealbancima, koji tek treba da se osnuje, pokazuje koliko je trogodišnja istraga bila neuspešna. Istraga je pokazala da, za sada, nema saznanja istine o nestalima i pravde za porodice srpskih žrtava. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je uspostavio dvostruke standarde i dvostruke kriterijume kada je u pitanju procesuiranje okrivljenih za zločine počinjene nad Srbima, na štetu srpskih žrtava. Ostaje nam jedino da verujemo da će Specijalni sud suditi pravednije – saopštila je Koordinacija.

 

Nemamo čemu da se nadamo: Milena Parlić

Milena Parlić, sekretar Udruženja porodica stradalih 1998-2000. Kosmetske žrtve kaže da je izveštaj velika nepravda:
– Javno se zna da je bilo zločina, da je bilo trgovine ljudima, ali ta saznanja vode do vrha vlasti koji bi morao da odgovara bar po komandnoj odgovornosti. Ispašće da su Srbi sami sebe ubijali i da su sami nad sobom činili zlodela. Šta da očekujemo? Ako za punih 15 godina nijedan zločin nad Srbima nije procesuiran, da se od nas posle svih tih godina traži iz Euleksa da dostavimo dokaze? Čemu da se nadamo?

 

U paktu sa moćnicima

"Noje ciriher cajtung" ocenjuje i da su dva razloga za neuspeh međunarodne zajednice na Kosovu.
"S jedne strane, to je teškoća stranih policajaca i sudija da tokom kratkog boravka u nepoznatoj sredini, bez znanja jezika, efektivno obave posao", dok je drugi "ustručavanje zvaničnika iz misija EU i UN da se oštrije bave bivšim gerilcima koji su postali moćni".
"Plašili su se nereda i pobuna. Umesto toga, potražili su podršku tih moćnika. Tako je nastalo interesno savezništvo. Dogovor je glasio: ‘Ja tebe neću tužiti, a zauzvrat ćeš se brinuti da vlada mir u mom protektoratu’", zaključuje list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here