EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Profesor Međunarodnog javnog prava u Prištini Zejnulah Gruda, ukazuje da je kosovska strana napravila neke greške u pregovorima sa Srbijom, dajući joj ovlašćenja u pitanjima za koje je Kosovo odgovorno.

– Nažalost, naša greška je napravljena kada je neko nepromišljeno i nesvesno otvorio način faktorisanja za postavljanje pitanja koja spadaju u isključivu sferu nadležnosti Kosova – kazao je Gruda za dnevni list Zeri.

Profesor ističe, da ako neko kao vrhovni cilj proglasi zaključenje konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, tada ima vrlo tendenciozne i u suštini nezamislive namere.

“Sve počinje od uzajamnog priznanja”

– Kada neko govori o sporazumima koji moraju biti “pravno obavezujući”, on pokazuje da ne zna mnogo o ugovorenom zakonu ili se igra sa nama, jer smatra da su sporazumi šala. Dodajući činjenicu da bi posao trebalo da bude sklopljen do kraja ove godine ili najviše za nekoliko meseci, onda je jasno da se oni bave sumnjivim poslom – navodi Gruda.

Prema njegovim rečima, kosovska stranka koja vodi dijalog mora shvatiti da put Kosova ka Ujedinjenim nacijama ne zavisi od priznavanja nezavisnosti od strane Srbije.

– Ono što je očigledna greška kosovskog rukovodstva je pogrešna pretpostavka da će priznanje od strane Srbije otvoriti put Kosovu u Ujedinjenim nacijama. U stvari, pristup Kosova u UN ne zavisi od Srbije, već od Rusije i Kine, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Da nije tako, Kosovo bi postalo član Ujedinjenih nacija”, ističe profesor.

On dodaje da bi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije trebalo da počne uzajamnim priznanjem.

– Pokušaj normalizacije odnosa između dveju država trebalo bi da počne uzajamnim priznanjem, jer po nas šteti nepriznavanje Kosova. Ali Srbija mora da shvati da njihovo odbijanje priznanja ne može dovesti u pitanje postojanje nezavisne države Kosovo – zaključio je Gruda.

2 COMMENTS

  1. Ovaj je pošao od toga, da je “Kosovo” međunarodno priznata država, otkud mu to?Ne priznaje je Rusija, Kina i još kojih stotinjak država, kako je onda “međunarodno priznata”, zar te države ne postoje?

  2. Novo visoki pretstavnik EU Joseph Borel koji
    zamjenjuje Italijanku Mogerini, ona je bila naklonjena okupatoru nedavno je izjavio da Kosmet dok ne priznaju najvece zemlje na svijetu Kina, Russija i Indija Kosmet nikada nemoze biti puno pravna drzava na svim poljima i sa svim, drzavama zajednicka suradnja. Sa gospodinom Borel nema kolebanja, pratio sam njegove izvrstaje u zivo
    preko tv. Iskusn, regalan i nepokolebljiv, vrsio
    je duznost ministra inostranih poslova Spañjolske. Druze Dacicu imaces sta da naucis, od tvojeg kolege socijaliste Borel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here