U Galeriji Prirodnjačkog muzeja u petak, 26. jula u 19 časova biće otvorena izložba „Put na Mesec“, autora Miloša Jovića, višeg kustosa.

Na otvaranju će govoriti David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji “Apolo 11”, inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa “Apolo 11” i Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969, kao i dobitnik specijalne nagrade američke svemirske agencije NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa “Apolo” u medijima van engleskog govornog područja.

Pre tačno pedeset godina život je sa naše planete prvi put zakoračio na susedno, do tada pusto nebesko telo. Povodom ovog velikog koraka za čovečanstvo – sletanja ljudi na Mesec, Prirodnjački muzej koristi priliku da nas podseti da priroda nije ograničena na Zemlju, već obuhvata čitav svemir. Kosmički zakoni upravljaju i našom planetom.

Prvo putovanje na Mesec je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera. Izložba stoga predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika “Generacije X” – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. Novo saznanje je proširilo horizonte i donelo osećaj prostranstva i slobode na obali kosmičkog okeana u čijem ritmu pulsira život na Zemlji.

Izložba prikazuje uticaj Meseca na razne stanovnike Zemlje. Ova kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.

Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi. Biološki ritmovi koji prate Mesečeve mene, cirkalunarni ritmovi, utiču na rast, razmnožavanje, ishranu, kretanje, orijentaciju i ponašanje mnogih organizama. Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje.

Izloženi su posebno vredni eksponati počev od originalnih fragmenata Mesečevog tla − lunarnog bazalta, zatim zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada “Apola 17”; replika plakete koju je posada “Apola 11” ostavila na mesečevoj površini 20.07.1969, poklon astronauta Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina Josipu Brozu Titu; replika kugle detonirane na površini Meseca 14. septembra 1959. godine kada je prva bespilotna letilica “Luna 2” dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962. i drugi.

Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi.

Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here