Put po svetu posut ružama

0

Oduševila čikašku publiku: Vesna Stanojević
 

U Beogradu je završila Fakultet dramskih umetnosti i igrala u filmovima i pozorišnim predstavama, a u Londonu u kome živi i radi poslednjih godina predaje glumu na Rojal central školi govora i drame.

 

Slavica daroviti profesionalac

Govoreći o kulturnom životu srpske dijaspore u Čikagu, Vesna Stanojević kaže da je pored koncerta Beogradske filharmonije u Čikagu, odgledala i predstavu "Žanka", u produkciji amaterskog Srpskog pozorišta "Mira Sremčević".

– Rediteljka Slavica Petrović, koja tumači Žanku, odlična je u toj ulozi. Dotakao me je način na koji radi to pozorište, a posebno koliko je Slavica darovita. Ona to toliko posvećeno radi da je sa svojim fokusom i posvećenošću bolja čak i od nekih profesionalnih glumaca. Svaka čast i za pozorište "Mira Sremčević" koje postoji 10 godina! – dodaje ona.

Šira publika zna Vesnu Stojanović po izuzetno uspeloj glavnoj ulozi u TV seriji "Cvat lipe na Balkanu", a čikašku publiku oduševila je na prošlogodišnjem Srpskom filmskom festivalu filmom Marka Novakovića "Put ružama posut" u kome je igrala princezu Oliveru, najmlađu ćerku kneza Lazara, koja je posle Kosovskog boja data u harem sultana Bajazita, ubice svog oca.

– Ove godine nemam svoj film pa najverovatnije neću dolaziti na Festival srpskog filma. Ipak, večeras idem na otvaranje čikaškog Internacionalnog filmskog festivala na kome će gost biti poznata glumica Liv Ulman. Mi smo ovom festivalu predložili da tu bude film "Montevideo", ali, nažalost, na kraju ga, ko zna iz kojih razloga, nisu odabrali i on nije ušao u selekciju – kaže ona.

Vredna Vesna Stanojević radi ovde na još jednom projektu sa Natašom Bogojević, kompozitorkom iz Beograda, koja živi i radi u Čikagu.

– Nataša i ja smo svojevremeno radile u Bitef teatru – ona je komponovala muziku za predstave u kojima sam ja igrala. Rezultat toga bio je što smo bile pozvane da radimo predstavu u Moskvi sa čuvenim rediteljem Jurijem Petrovičem Ljubimovim u Teatru na Taganki u Moskvi. Radile smo mesec dana tamo, mesec dana u Atini. Između nas se uspostavila odlična saradnja, jer Nataša radi profesionalno – prati predstavu, dolazi na probe i uvek je deo procesa rada. Posle su nam se putevi razišli, a prošle godine u decembru mesecu srele smo se ponovo posle 20 godina u Čikagu. Rezultat našeg ponovnog susreta je što sam koristila njenu muziku za predstavu "Romeo i Julija", dok je ostatak, nekih 30 odsto, uradila Džozelin Puk, kompozitorka koja je radila muziku za Kjubrikov film "Širom zatvorenih očiju". To je bilo divno iskustvo, a Natašu ću angažovati u našoj budućoj školi za američke glumce u Londonu.

Kada je dolazila na prošlogodišnji Festival srpskog filma, Vesna Stanojević bila je na četiri-pet čikaških fakulteta, a ovaj put je išla na tri fakulteta – Nortvestern, Ruzvelt, Dipol.

– Mi u Londonu započinjemo školu za američke studente, i to je glavni razlog zašto se uspostavlja saradnja sa američkim akademicima, jer će pored studenata biti i razmena akademika. To treba da bude razmena stručnosti, jer Amerikanci su otišli najdalje u nekom komercijalnom smislu i biznisu, dok se mi u Londonu oslanjamo na evropsku tradiciju koja treba Americi!

 

Bila je čast poznavati profesora Radulovačkog

Jedan od velikih zaljubljenika u Vesnin film "Put ružama posut" o princezi Oliveri bio je i pokojni profesor doktor Miodrag Radulovački, jedan od najuglednijih Srba u Čikagu.
– Čim sam došla u Čikago otišla sam da posetim njegov grob koji se nalazi pored manastira Sveti Sava da zapalim sveću. Inspiracija koju mi je dao i način na koji mi je čestitao za film prošle godine na Festivalu srpskog filma bili su kao neka svetlost koja me obasjala. Bila mi je čast što sam ga upoznala i zahvalna sam što sam ga uopšte srela! Daj bože kad bismo svi imali 30-40 odsto profesora Radulovačkog u sebi!

 

U društvu srpskih intelektualaca

U Čikagu je Vesna Stanojević razgovarala o različitoj vrsti saradnje i sa Nadom Petković sa Univerziteta Čikago, o projektu koji treba da bude škola učenja engleskog jezika preko učenja o glumi. Ona, takođe, sarađuje i sa Željkom Đukićem, rediteljem i osnivačem Pozorišta TUTA, sa kojim je imala čitajuće probe Harolda Pintera.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here