Put ukradenog VW: Od Nemačke do Poljske

0

Na meti lopova stariji modeli, koji nemaju ugrađene sisteme za praćenje
 

U kontrolnu tablu, vrata, farove, sedišta i na još nekoliko mesta instalirani su spolja nevidljivi odašiljači, a ostatak su bili pasivni RFID čipovi, koji daju izveštaj o poziciji. Tako je lokacija vozila, ali i svih njegovih 12 komponenti mogla da se prati širom sveta i posle obavljene krađe.

Izabran je auto proizveden 2004. godine, sa TDI dizel motorom, plave boje, jer su na meti lopova retko kad novi ili malo korišćeni automobili koji imaju ugrađenu tehnologiju za praćenje. Lopovi su fokusirani na automobile stare od četiri do sedam godina, posebno "folksvagen", BMW i "audi". Organizatori ovog eksperimenta su se na kraju odlučili za običan auto, koji se često krade i zbog rezervnih delova.

Samo prošle godine u Nemačkoj je ukradeno 18.000 automobila, a pogranične oblasti kao Berlin, Hamburg, Brandenburg i Saksonija su mesta gde lopovi najviše ordiniraju, jer je granica blizu, kao i izlazi sa autoputa. Međutim, nije bilo dovoljno da se vozilo samo postavi kao mamac, jer auto-mafija najpre prati ko ga vozi i u koje vreme, tako da je sve trebalo da izgleda potpuno normalno.

 

Ukrali BMW, rasklopili i nagurali u kombi

Posle nekoliko nedelja oglasili su se GPS-ovi. Auto je ukraden u ranim jutarnjim satima, a odašiljači su pokazali da se nalazi nekoliko kilometara od granice sa Poljskom. Dalja praćenja su pokazala da je auto rastavljen u delove, od kojih su dva odmah mogla da se lokalizuju: instrument tabla se nalazila u jednoj stambenoj zoni, a vrata u specijalizovanoj radionici za karoserije.

 

Na skladištu auto-delova u Poljskoj, koje su posetili novinari Šterna i "Auto-Bilda" kao zainteresovani kupci za "folksvagen" delove, pronašli su plave delove koji su nesumnjivo ukazivali na ukradeni "kedi". Suočen sa činjenicama, vlasnik otpada je priznao da mu je poznato poreklo delova, ali je bio uplašen da će mu skladište biti spaljeno.

I na drugim lokacijama su otkriveni GPS-signali, između ostalog u jednom sedištu koje je vodilo do porodične kuće, u čijem je dvorištu stajao plavi "folksvagen". Vlasnik je rekao da je auto kupio na pijaci rezervnih delova i to za 100 zlota (25 evra).

 

Specijalni lak kojim su premazana vrata i ogrebotine na braniku su ukazivale da je reč o mamcu, ali osim konfrontacije sa kupcem nije bilo drugih pravnih mogućnosti.

Podmetnuti auto je očigledno bio rastavljen u delove u roku od nekoliko sati, a delovi su se pojavili na različitim mestima u prečniku od nekoliko kilometara iza poljske granice u Zgorzelecu. U tom regionu, inače, vlada ozloglašena auto-mafija.

 

Reporteri Štern TV su učinili dodatan korak i krađu prijavili policiji u Gerlicu, dostavivši im adrese na kojima su zatekli delove automobila. Ovaj put se nije, kao obično, radilo o nepoznatim kradljivcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here