Putevi balkanske nepravde (4): Karlovac preveslao Strazbur

0

Ko ti oduzme kuću, on ti i apreno naplati: Petar Kunić
 

Bila je to i poslednja nada tim ljudima, čiju je imovinu država krčmila. Pokazalo se da su se uzalud nadali. Hrvatska je drugu godinu u EU, a oni se i dalje bore sa vetrenjačama.

Već skoro 20 godina Petar Kunić iz Krnjaka živi u potpunom apsurdu. Niti je dao svoj dom nekome, niti je pustio nekog da tu živi, niti je zahtevao renoviranje. Oteli su mu kuću i sad to naplaćuju i on se ni kriv ni dužan obreo u kafkijanskom procesu.

 

Podstanar u 10 kvadrata

Milica Miladinović se još pre 15 godina vratila u Zagreb i živi u podstanarskoj sobici od 10 kvadrata, a država joj je uzela i stan i kuću. Još joj je jedina nada Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, koji je prihvatio njenu tužbu i vladi u Zagrebu naložio da se izjasni zašto su Miladinovićima kršena ljudska prava i zašto njen slučaj tolike godine nije rešen.

 

Tokom "Oluje", u strahu za goli život, Petar Kunić sa porodicom napustio je rodnu kuću u Zagorju i prebegao u BiH. Godinu dana kasnije želeo je da se vrati, ali nije imao gde. Tokom njegovog odsustva, srpske kuće i srpska imovina razdeljena je građanima Hrvatske.

 

Putevi balkanske nepravde:

1. Hrvatska pravda živi u Strazburu

2. Juriš hiljada štediša

3. Ratni zločin ne zastareva

U njegovu kuću, uselio se Vinko Petrović iz Istre. Borba za vraćanje imovine je trajala godinama. Tek 2003. godine odlukom Evropskog suda u Strazburu uspeo je da svoje imanje vrati nazad, ali ne lezi vraže, Vinko Petrović, koji je od 1995. do 2003. godine živeo u njegovom domu, tužio ga je, zahtevajući da mu Kunić lično nadoknadi novac koji je uložio u obnovu kuće.

 

Karlovački Opštinski sud presudio je u korist Petrovića, naloživši Kuniću da mu plati 400.000 kuna (oko 52.000 evra). Tu odluku je nakon žalbe Petrovića, preinačio Županijski sud obavezavši Kunića da plati čak 495.334 kuna (oko 64.671 evra). Sa kamatama stiglo se do 170.000 evra!

 

Tako je sud u Karlovcu doneo pravosnažnu presudu kojom njegova kuća ipak ide na bubanj. U poslednji čas izvršenje te skandalozne presude zaustavila je politika, ali Kunić ni danas nema papire da je vlasnik svoje kuće


Sutra: Putevi balkanske nepravde (5): Vlast žmureći tražila zločince

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here