PKV

Udruženje poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV) i Razvojni fond Vojvodine organizovali su studijsko putovanje “Putevima sira kroz Mađarsku” u periodu od 21. do 24. juna 2019. godine, gde su proizvođači sira iz Vojvodine imali priliku da se, na poziv mađarskog Udruženja proizvođača sira, upoznaju sa tehnologijom pravljenja sira u više mađarskih mesta.

Delegaciju su, pored organizatora činili i mlekara „Carpediem”, Novi Sad, mlekara „Raičković”, Rusko selo, „Domaća mlekara” Maglić, mlekara „Radišić”, Čurug, poljoprivredno gazdinstvo „Milan Ćuk”, Banatsko Karađorđevo, proizvođač sira „Batalo Balaž Melinda”, Čonoplja, farma „Mužlai”, Bačko Gradište„ Specijalni rezervat prirode „Zasavica”, Snežana Glamočić iz Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog, veterinar Igor Rendić.

Prvog dana, delegacija je posetila porodično gazdinstvo “Maslik” u mestu Sente gde su ih dočekali predstavnici Udruženja proizvođača sira Mađarske i Nacionalna poljoprivredna komora. Tom prilikom, proizvođači sira iz Vojvodine, zajedno sa svojim kolegama iz Mađarske, napravili su srpsko-mađarski sir prijateljstva, a imali su priliku da obiđu pogon u kome se izrađuje sir i degustiraju proizvode.

Tokom stručne posete, vojvođanska delegacija obišla je i proizvođače sira u Šimepragu, NemešvamoŠu, a u mestu Kaptalantoti i pijacu “Liliomkerti”, na kojoj isključivo proizvođači prodaju svoje proizvode, a u Heđmagašu vinariju “Njari” i mesto Tihanj, nakon čega je delegacija posetila farmu i pogon za proizvodnju sira uz degustaciju u mestu Dunaharasti.

– Ono što ostavlja utisak je izuzetna ljubaznost proizvođača sira iz Mađarske i spremnost da nesebično otkriju sve korake u procesu proizvodnje, kao i da strpljivo odgovaraju na pitanja naših proizvođača sira od procesa proizvodnje do finansiranja od strane Mađarske države. Smatram da je ovo putovanje bilo korisno i da su naši proizvođači puno toga naučili i da su spremni za primenu novostečenog znanja – istakla je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV.

– Ono što bih posebno istakla je da naši proizvođači sira ne zaostaju u opremi za proizvodnju sira u odnosu na mađarske kolege koji su koristili evropske fondove – dodala je Drobnjak.

Puteve sira delegacija je završila u mestu Dunasentbenedek, gde su obišli farmu krava i probali tamošnje sireve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here