EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsefnik Rusije Vladimir Putin

Izjava šefa Pentagona o razmeštanju američkih raketa u Južnoj Koreji i Japanu izaziva zabrinutost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

– Naš stav o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa je dobro poznat. Nema potrebe da se ponavlja. Mi ne samo da ne pozdravljamo ovaj korak, već smatramo da je on kontraproduktivan i da uništava sistem međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja. Već smo javno govorili da nećemo raspoređivati, nakon što su Amerikanci testirali takvu raketu; nećemo raspoređivati, ali ćemo proizvoditi iste rakete, naravno, u onim regionima u kojima se ne pojave američki raketni sistemi kopnenog baziranja. Činjenica da je šef Pentagona najavio da SAD nameravaju da ih postave u Japanu i Južnoj Koreji ne raduje, već izaziva žaljenje i zabrinutost – objasnio je Putin.

– Razmeštanje američkih raketa u Japanu i Južnoj Koreji stvoriće pretnju ruskim bazama na Dalekom istoku – dodao je predsednik Rusije.

– Ako budu raspoređeni u Japanu ili Južnoj Koreji, mi shvatamo da će se to uraditi pod izgovorom zaustavljanja pretnji od Severne Koreje, ali i za nas to stvara određene i značajne probleme, jer će najverovatnije ovi raketni sistemi pokrivati značajan deo ruske teritorije, uključujući i Daleki istok. Podsećam vas da se ovde nalaze dve naše veoma velike vojne baze: baza površinskih brodova u Vladivostoku, gde se sada nalazimo, i baza nuklearnih podmornica strateških nosača aviona na Kamčatki. To je ozbiljna stvar – istakao je Putin.

Ruski lider je dodao da o mogućem razmeštanju američkih raketa u Japanu nije razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

– Za sada ne znamo reakciju naših japanskih i korejskih partnera na ovo pitanje. Premijer i ja danas nismo razgovarali o tome – objasnio je Putin.

– Rusija je bila u pravu u vezi sa američkim raketnim probama, koje narušavaju Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, i Moskva je prinuđena da na to adekvatno reaguje – rekao je ruski lider.

– Već smo mnogo puta obraćali pažnju na činjenicu da lanseri raketa MK-41 mogu da se koriste ne samo za protivraketne sisteme, već i za lansiranje udarnih raketnih sistema, udarnih raketa. Amerikanci su nam sve vreme govorili da to nije tačno, ali sada su uzeli i testirali ovaj sistem, upravo preko lansera MK-41. To jest, to je deo raketnih sistema. Bili smo u pravu, kao i u mnogim drugim slučajevima. Pretpostavljam da su pokušali da nas obmanu. Ne grešimo u vezi sa tim, ali bićemo prisiljeni da nekako adekvatno reagujemo – zaključio je Putin.

Peti Istočni ekonomski forum održava se u Vladivostoku od 4. do 6. septembra. Novinska agencija „Rusija sevodnja“ je generalni informativni partner Foruma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here