EPA-EFE/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum, saopštio je Kremlj.

Putin će tokom ceremonije održati veliki govor, nakon čega će se sastati sa liderima nepriznatih Donjecke i Luganske narodne republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, u kojima je od 23. do 27. septembra održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Putin je juče potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

“U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu koji je održan 27. septembra 2022, odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti”, navodi se u dokumentu.

U drugom ukazu, iste sadržine, Putin je priznao suverenitet i nezavisnost Zaporoške oblasti.

Predstavnici LNR, DNR, Hersona i Zaporožja stigli u Moskvu

“Predstavnici Zaporoške i Hersonske oblasti, Luganske i Donjecke narodne republike doputovali su sinoć u Moskvu, kako bi učestvovali na ceremoniji potpisivanja sporazuma o pristupanju tih ukrajinskih regiona Ruskoj Federaciji”, saopštio je predsednik pokreta “Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

On je naveo da su na moskovski aerodrom sletele delegacije LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.

“Predstavnici oslobođenih teritorija, među kojima su članovi vlade, poslanici, ratni dopisnici, članovi omladinskih organizacija, boračkih i sindikalnih organizacija, javne i političke ličnosti, učestvovaće sutra na svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma o ulasku novih teritorija u sastav Rusije”, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

Ceremonija će biti održan danas u 14.00 sati.

U DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održani su referendumi o ujedinjenju sa Rusijom, a stanovnici regiona su velikom većinom glasova podržali ovu odluku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here