Putin: Hvala srpskim prijateljima!

0

Suprotstaviti se heroizaciji nacizma: Vladimir Putin
 

Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu na pozivu da dođe u posetu Srbiji i učestvuje u svečanim događajima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda od nemačko-fašističkih osvajača.

 

"Danas je naša zajednička obaveza da se susprotstavimo heroizaciji nacizma. Da se čvrsto odupremo pokušajima revizije ishoda Drugog svetskog rata i dosledno da se borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", rekao je Putin za beogradsku "Politiku".

 

Sećanje ne sovjetske borce

"Iskreno smo zahvalni sprskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga", rekao je Putin.

On je podsetio da je tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo više od 31.000 vojnika i oficira Crvene armije, a oko 6.000 sovjetskih državljana se borilo protiv osvajača u redovima narodnooslobodilačke vojske.

Navodeći da su srpski i ruski narodi pre 70 godina zajedno srušili zločinačku ideologiju čovekomrzaca koja je pretila postojanju civilizacije, Putin je istakao da je iskreno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda zasnovano na osećajima uzajamne simpatije i poštovanja, na duhovnoj bliskosti, na bratstvu po oružju u Drugom svetskom ratu.

 

"Računamo da će nam očuvanje istorijskog sećanja i dalje pomagati da zajedno jačamo mir, stabilnost i prosperitet zajedničkog evropskog prostora", rekao je Putin.

 

On je napomenuo da je i danas važno da ljudi u različitim zemljama i na različitim kontinentima čuvaju sećanje na to do kakvih stravičnih posljedica mogu da dovedu ubeđenost u vlastitu izuzetnost, nastojanje da se bilo kojim sredstvima postignu sumnjivi geopolitički ciljevi, zanemarivanje elementarnih načela prava i morala.

 

"Mora se učiniti sve da bi se u budućnosti sprečile slične tragedije. Nažalost, `vakcina` protiv nacističkog virusa koja se tokom nirnberških procesa razvila u nekim državama Evrope, gubi snagu", istakao je Putin.

 

Prema njegovim rečima, jasan dokaz su otvorene pojave nacizma koji je već postao uobičajena pojava u Letoniji i drugim baltičkim zemljama, dok posebnu zabrinutost u ovom kontekstu izaziva situacija u Ukrajini, gdje je u februaru izvršen protivustavni državni udar, koji su izveli nacionalisti i druge radikalne grupacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here