EPA/Tolga Bozoglu
Puštanje u rad gasovoda "Turski tok"

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod “Turski tok”. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

Putin je istakao da je to važan događaj, ne samo za Rusiju i Tursku, nego i za celu Evropu.

– Svi koji prisustvuju zvaničnoj ceremoniji puštanja u rad nove gasne magistrale svedoci su zaista važnog događaja, ne samo za Rusiju i Tursku, nego i za zemlje južne Evrope i ceo kontinent – naglasio je on.

Putin je zahvalio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu za političku volju, koju je pokazao prilikom realizacije projekta „Turski tok“.

– Želim da posebno zahvalim turskim vlastima i predsedniku Turske na pravovremenom izdavanju svih neophodnih dozvola i licenci koje su bile neophodne za izgradnju gasovoda, kao i za političku volju koju je pokazao turski predsednik prilikom realizacije projekta od nacionalnog značaja. Siguran sam da će Rusija i Turska u budućnosti realizovati još mnogo novih projekata od uzajamne koristi, kako u energetskoj, tako i u drugim sferama – naglasio je ruski predsednik

Turska: Rusija je naš glavni dobavljač gasa

– Turska će dobijati 15,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje, zahvaljujući puštanju u rad gasovoda “Turski tok” – izjavio je turski ministar energetike Fatih Donmez na zvaničnoj ceremoniji.

Turski predsednik Erdogan izjavio je da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dve zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

– Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspešna. Nastavićemo da realizujemo nove projekte sa Rusijom – istakao je on.

Erdogan se nada da će Turska uz pomoć Rusije uspeti da smanji napetost u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here