EPA

Turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji povodom prehrambenog sporazuma, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Tokom razgovora, razmotrili su regionalna pitanja, a posebno najnovija dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu. Predsednik Erdogan je izjavio da će Ankara nastaviti da iznosi neophodne inicijative svim stranama za rešavanje problema, a u vezi sa primenom Istanbulskog Memoranduma o isporukama žita“, ističe se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je Erdogan izrazio uverenost da će rešenje povodom isporuka žita biti pronađeno.

„Izjavivši da je uveren da će Ankara i Moskva, kako po mnogim drugim pitanjima, tako i po ovom pitanju (prehrambenog sporazuma) uspostaviti saradnju, usmerenu na rešenje, predsednik Erdogan je istakao da će rešavanje prehrambene krize konstruktivnim pristupom podstaći korake koji će biti preduzeti za povratak pregovorima (između Moskve i Kijeva)“, saopštio je kabinet turskog lidera.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da dok se ne razjasni situacija sa terorističkim napadima Ukrajine u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru biće obustavljeno.
Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here