EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/ SPUTNIK/ KREMLIN
Lukašenko i Putin

Pod rukovodstvom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina održana je planska vojna vežba snaga za strateško obuzdavanje tokom kojih su lansirane balističke i krstareće rakete.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije tokom vojnih vežbi uspešno su izvele lansiranja hipersoničnih aerobalističkih raketa „Kindžal“.

Sa kosmodroma „Pleseck“ lansirana je interkontinentalna balistička raketa „Jars“, koja je pogodila poligon „Kura“ na Kamčatki.

U Astrahanskoj oblasti na poligonu Kapustin Jar održano je praktično lansiranje krstareće rakete kopnenog baziranja „Iskander“.

Brodovi i podmornice Severne i Crnomorske flote lansirali su krstareće rakete „Kalibar“ i hipersoničnu raketu „Cirkon“, gađajući pomorske i kopnene mete.

Iz Barencovog mora sa nuklearne podmornice „Karelija“ u okviru vežbi lansirana je balistička raketa „Sineva“ koja je pogodila metu na poligonu Kura.

Strateški nosači raketa dalekometne avijacije Tu-95MS krstarećim raketama pogodili su mete na poligonu Pemboj i Kura.

Tokom vojnih vežbi proverena je spremnost snaga za izvršavanje postavljenih zadataka, kao i pouzdanost naoružanja strateških nuklearnih i nenuklarnih snaga, saopštio je Kremlj.

Svi zadaci su realizovani, sve rakete su pogodile mete, potvrđujući zadate karakteristike, saopštio je Kremlj.

Kako je saopšteno na sajtu Kremlja, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvestio je predsednike Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka o vojnim vežbama snaga za strateško obuzdavanje. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov takođe je podneo izveštaj o sadržaju vežbi.

Lideri su pratili vežbe iz situacionog centra Kremlja.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov je rekao da je cilj manevara – uvežbavanje akcija strateških ofanzivnih snaga u cilju nanošenja garantovanog poraza protivniku.

U vežbama su učestvovale snage i sredstva Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, Južnog vojnog okruga, Raketnih strateških snaga, Severne i Crnomorske flote.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here