EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Pokušaji revizije istorije povezani su unutrašnjom političkom borbom u nekim zemljama i željom da podstaknu glasačko telo, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– To nema nikakve veze sa istorijom, nego sa sadašnjicom – rekao je Putin u filmu Andreja Kondrašova „Rat za sećanje“ koji je emitovan na TV „Rusija 1“.

Putin objašnjava da je to „instrument za rešavanje unutarpolitičkih pitanja današnjice za neke zemlje koje se oslanjaju na određene unutrašnje krugove i na svaki mogući način preuveličavaju tu temu“.

Neke zapadne zemlje osuđuju stav Rusije o istorijskim događajima pre izbijanja Drugog svetskog rata, tvrdeći da je Drugi svetski rat navodno postao moguć kao direktna posledica potpisivanja Pakta Molotov-Ribentrop između SSSR-a i Nemačke. Putin  je u filmu podsetio da je Sovjetski Savez krajem 70-tih godina osudio tajni deo tog Pakta.

– Zašto naše kolege danas ne bi uradile to isto, zašto ne bi osudile podelu Čehoslovačke – upitao je on.

Kako kaže, u SSSR su se odlično sećali i znali kako su se razvijale stvari u godinama pred Drugi svetski rat.

– Sovjetski Savez je preduzeo kolosalne napore kako bi bio formiran antihitlerovski pakt. Niko to nije podržao. Štaviše, 1938. godine vodeće zapadne zemlje, i Velika Britanija i Francuska, su se srele sa Hitlerom u Minhenu, s Musolinijem i potpisali su odgovarajući dokument koji danas zovemo Minhenski sporazum. I dopustile su podelu Čehoslovačke. I ma koliko to nekome bilo prijatno ili ne, u tome je učestvovala i tadašnja Poljska – istakao je Putin.

Kako je dodao, oni su tada stupili u direktan dogovor s Hitlerom i dogovorili se da će Poljska uzeti deo Čehoslovačke – Tešinsku oblast i još jedan region.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

2 COMMENTS

  1. Putin je jedini koji otvoreno kaze da su Poljaci bili sa na strani Hitlera sve dok nije izgubljen rat i na kraju su vesto organizovali Varsavski ustanak, kako bi posle rata bili na pobednickoj strani. Tako nesto je javnosti poznato i drugde ali ne smem da budem direktniji jer cu povrediti osecaje vecnih budala i nostalgicara za “Jugom”.
    I Poljski papa je jedino zahvaljujuci Nemcima, verovatno iz zahvalnosti i drugih interesa, bio ustolicen u Vatikanu. Za vreme rata je radio kao hemijski laborant u proizvodnji gasa i u religiju je zalutao tek posle rata. Mnogi Poljaci i ne znaju ko je bio njihov Papiesz.

  2. Same SAD su pomagale ratnu masinu Nemacke kroz industrijske koncerne do 1942 godine.Prodali su im thnologiju za vestacku gumu iz nafte,IGfarben je saradjivao sa General Motorsom na razvoju motora i sistema za navodjenje aviona.Boranija je ratovala ,a oni su punili dzepove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here