EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Bivši američki sekretar za odbranu Džim Matis oštro je kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je njegovu invaziju na Ukrajinu nazvao “nekompetentnom” i “nepromišljenom”.

Matis je u govoru u Seulu, Putina uporedio sa paranoičnim likovima iz romana ruskog pisca Fjodora Dostojevskog.

Bivši šef Pentagona nije se mnogo oglašavao u javnosti nakon što je podneo ostavku 2018. godine zbog neslaganja sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Matis nije direktno govorio o sporu sa Trampom, ističući samo da se bivši predsednik zalagao za netradicionalnu spoljnu politiku koja je dovodila u pitanje američke odnose sa saveznicima.

Matisovi najoštriji komentari bili su o Putinu, za kojeg je naveo da je poremećen i da ne može da donosi pametne odluke zato što pored sebe nema ljude koji bi ga dobro savetovali.

Na pitanje o najvećim poukama iz ruskog rata u Ukrajini, Matis je odgovorio:

“Nesposobni generali ne bi trebalo da vam vode operacije”. Takođe je ocenio da je ruska invazija “taktički nekompetentna” i “strateški nepromišljena”.
“Rat je dovoljna tragedija bez dodate gluposti”, naglasio je bivši američki sekretar za odbranu. Kritikovao je i Kinu zbog sve tešnjih odnosa sa Rusijom i nespremnosti da izrazi protivljenje ratu u Ukrajini.

Jedna zemlja „ne može biti velika ako podržava rusku kriminalnu invaziju na Ukrajinu“, poručio je Matis.

1 COMMENT

  1. Matis, nije ni tebi lako. Nadimak : Mad Dog iliti besni pas. Za Putka su svi casni Srbi i Vitezovi srpstva, jer kao on nas nije bombardovao 1999. Mada nas Rusi nisu nesto aktivno ni branili:)
    A Putin, tja, iz malog stancica i ulice, za Drezden, mali isfrustrirani KGB spijuncic, voli da je nezgodan, jer zaista nije bas ni zgodan, onako lice za izrigat se po njemu, unistava Rusiju , ruski narod i ako treba i celi svet, da bi bio nekakav nezamenjivi faktor ili Putin Veliki ( a svi znamo da je malen:)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here