“Putin je najopasniji čovek na svetu“

0

"On igra poker, dok svi drugi igraju šah": Vladimir Putin predstavlja opasnost po svetski mir
 

U razgovoru s novinarkom Bajanom Golodrigom, Kasparov je optužio Baraka Obamu za zakasnelu reakciju prilikom ruske aneksije Krima. Još oštriji je prema evropskim čelnicima koje upoređuje sa indiferentnim političarima zaslužnim za događaje koji su doveli do Drugog svetskog rata.

Militante Islamske države smatra diverzijom koja je okupirala pažnju celog sveta, a podršku zapadnih čelnika sirijskim snagama u borbi protiv džihadista naziva hipokrizijom, jer su istu takvu pomoć odbili da pruže Ukrajini.

Kasparov veruje kako će sankcije prema Rusiji uroditi plodom, ali samo ako potraju najmanje do proleća sledeće godine. Uveren je kako će Putin predstojeću zimu i ruske zalihe plina iskoristiti za ucene i pokušaj ukidanja sankcija.

 

Gari Kasparov

Takođe, smatra kako Putin uverava najbliži krug saradnika, od kojih su skoro svi najmoćniji i najbogatiji ljudi Rusije, da će Zapad prvi popustiti:
"On igra poker, dok svi drugi igraju šah", kaže Kasparov.

 

Na pitanje da li planira da se u budućnosti kandiduje na ruskim izborima, Kasparov upozorava: “Zaboravite izbornu smenu vlasti u Rusiji. Bojim se da će se smena dogoditi na sumnjiv način koji će na kraju dovesti do potpunog kolapsa države“.

Slavni šahista veruje kako će Svetsko fudbalsko prvenstvo, koje treba da se održi u Rusiji 2018. godine, biti premešteno u drugu državu te da su pred Rusijom teški dani dok god je Putin na vlasti.

 

Inače, Kasparov je prošlog meseca izgubio u borbi za predsednika Svetske šahovske federacije, FIDE. Pobedio ga je dugogodišnji predsednik FIDE, kontroverzni bogataš Kirsan Iljumžinov, nekada dobar prijatelj Sadama Huseina i Muamera Gadafija.

Iljumžinov, između ostalog, smatra da su šah izmislili vanzemaljci te tvrdi kako ga je pre nekoliko godina oteo svemirski brod pri čemu je par sati proveo u svemiru, družeći se s vanzemaljcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here