EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Incident sa britanskim razaračem koji je ušao u teritorijalne vode Rusije predstavlja namernu provokaciju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 24“.

Peskov nije hteo da predviđa odgovor Rusije u slučaju da se ovakva situacija ponovi, ali je uveravao da će zaštita zemlje biti osigurana.

Upitan da li predsednik Rusije Vladimir Putin može da izda naređenje da se puca u metu u slučaju da se ova situacija ponovi, Peskov je rekao da ne bi želeo da govori o takvim scenarijima.

– Bolje da i ne govorimo o takvim scenarijima. Ponekad se reči materijalizuju, ne daj Bože. Zbog toga o tome ne treba ni razmišljati ni govoriti. Ali uvek treba znati… da je naš predsednik uvek spreman da učini sve za zaštitu naše zemlje, ako je potrebno – objasnio je Peskov.

Istovremeno je naglasio da ruska strana shvata zašto se dogodio takav incident.

– To je provokacija, to je planirana i namerna provokacija – zaključio je portparol Kremlja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 23. juna britanski razarač „Difender“ ušao u teritorijalne vode Ruske Federacije kod rta Fiolent na Krimu. Ruska vojska i graničari otvorili su vatru upozorenja, nakon čega je britanski brod napustio granice teritorijalnog mora Rusije. Ministarstvo odbrane je dejstva posade razarača nazvalo grubim kršenjem Konvencije UN o pomorskom pravu.

Britanska strana tvrdila je da brod „mirno prolazio kroz teritorijalne vode Ukrajine“. Prema njenoj verziji, ruski vojnici nisu otvarali vatru u smeru razarača, već su „izvodili obuku“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here