EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Bivši ministar spoljnih poslova Danske Ufe Eleman Jensen priznao je da je Rusija uspela da povrati status vojne supersile za vreme predsednika Vladimira Putina, „što ne može da ne izaziva zabrinutost“, prenosi danski list „Berlingske“.

„Svih 20 i više godina tokom kojih Putin upravlja Rusijom, zemlja teži ka tome da povrati status vojne super sile. I u tome je umnogome uspela. Ima slaba mesta, ali se ona kompenzuju snagom u drugim oblastima“, piše bivši ministar u svom članku za danski list.
Kao primer je naveo vojnu pomorsku flotu, koja „nije pogodna za velike operacije u svetskom okeanu, ali su zato ruske podmornice savremene i moćne“.

Prema rečima bivšeg ministra, i ruske kopnene snage su dobro obučene i pokazale su svoju efikasnost u Siriji. On je takođe visoko ocenio modernizaciju Ratnog vazduhoplovstva, a posebno sistema protivvazduhoplovne odbrane.

– Po broju bojevih glava Rusija je i dalje najveća nuklearna sila na svetu – ističe Eleman Jensen.

Bivši ministar na kraju podseća da je Danska kao odgovor na naoružavanje Rusije ojačala odbranu, ali ipak i dalje zaostaje za ostalim zemljama u regionu. Zbog toga, kako bivši diplomata smatra, njegova zemlja stalno treba da sarađuje sa drugim evropskim zemljama i NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here