EPA/Maxim Shipenkov
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi pokušaji SAD da izguraju kineskog giganta “Huavej” sa svetskog tržišta mogli biti prvi znak dolaska novog tehnološkog rata.

– Uzmite situaciju u vezi sa kompanijom “Huavej”. Postoje pokušaji ne samo da se ona osujeti, nego da se golom silom izgura sa globalnog tržišta. U nekim krugovima to nazivaju prvim tehnološkim ratom predstojeće digitalne ere – rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Predsednik Rusije je podsetio na suprotstavljanje pojedinih zemalja projektu “Severni tok 2” i naveo da je takva destruktivna tendencija, prema kojoj je sve dozvoljeno, ugrozila ne samo tradicionalna tržišta – energetsko, sirovinsko, robno, nego i nove sektore.

Ministarstvo trgovine SAD je sredinom maja upisalo kinesku kompaniju “Huavej” na crni spisak, na osnovu kojeg onemogućava kompaniji da kupuje komponente i tehnologiju američkih proizvođača.

“Huavej” se nalazi i na spisku kompanija kojima je zabranjeno da posluju s američkim preduzećima bez odgovarajućih licenci.

“Gugl” je već obustavio saradnju s kineskom kompanijom u sferama koje se tiču prenosa opreme i tehničkih usluga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here