EPA/Alexei Druzhinin

Ruska nuklearna podmornica prošle sedmice je odustala od testiranja interkontinentalne balističke rakete na vojnoj vežbi koju je pratio i predsednik Vladimir Putin, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane. 

Nuklearna podmornica K-44 Rjazan, deo ruske Pacifičke flote, trebalo je da 17. novembra lansira dve balističke rakete R-29R u Ohotskom moru. Na kraju je uspešno lansirala samo jednu, dok je druga ostala u cevi podmornice, prenose novine Vedomosti.

Incident se dogodio na isti dan kad je Putin pratio vežbe iz komandnog centra u ministarstvu obrane u Moskvi.

Akcija u Ohotskom moru bila je dio širih vežbi ruskih oružanih snaga, poznatih kao “Grom 2019”, čiji je cilj bio testirati spremnost snaga na nuklearni sukob.

Ministarstvo obrane danas je potvrdilo incident s balističkom raketom, no odbacilo je tvrdnju lista Vedomosti da je neuspešno lansiranje druge rakete izazvalo “hitnu situaciju”, prenose ruske novinske agencije.

U vežbama na ruskom Dalekom istoku i Dalekom severu od 15. do 17. noevembra učestvovalo je više od 12 hiljada vojnika, više od 100 letelica i pet podmornica, saopštilo je ministarstvo. Vežba se odvila na području Barentsovog, Baltičkog, Crnog, Ohotskog mora, Kaspijskog jezera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here