EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne postoji rizik od povećanog nivoa radijacije nakon eksplozije na poligonu za vojne probe na severu Rusije.

U eksploziji koja se dogodila 8. avgusta poginulo je pet osoba.

Obraćajući se medijima zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči bilateralnog sastanka, Putin je rekao da će svi povređeni i stradali u eksploziji dobiti državna odlikovanja. On je dodao da su preduzete sve neophodne bezbednosne mere naglasivši da ne postoji rizik od radijacije.

Putin je ranije danas doputovao u Francusku, gde će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Norveška agencija za nuklearnu bezbednost nedavno je saopštila da analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

2 COMMENTS

  1. Putine i ti si počeo malo da zaobilaziš istinu.Da li ste svi vi normalni?Da li je svima vama(mislim na ove velike sile čija trka u naoružanju ne prestaje već se sve više zahuktava)uopšte stalo do planete zemlje i živih bića na njoj(hajde da se ne pozovem samo na čoveka),znate li vi kuda to vodi,ili vam je u toj vašoj besmislenoj borbi sasvim svejedno šta će posle vas ostati i opstati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here