Putin nema mobilni, Obama koristi Blekberi

0

Vladimir Putin ne koristi mobilni dok Barak obama ne može bey Blekberija

Dosada je Blekberi  bio telefon za koji su se bezbednosne agencije najradije odlučivale, ali dva najveća svetska proizvođača pametnih telefona, Epl i Samsung, sada prete da bi mogli da preuzmu primat.

 

Budući da rivalski mobilni telefoni povećavaju stepen bezbednosti, možda je samo pitanje vremena kad će Epl ili Samsung ući u Belu kuću. To možda neće biti za vreme Obaminog mandata, ali bi moglo da se dogodi tokom mandata njegovog naslednika.

 

– Zadržaću svoj Blekberi. Ako hoće da ga se odreknem, moraće da mi ga otmu iz ruku – rekao je tada Obama.

 

Njemu je od tada dozvoljeno da koristi unapređenu verziju Blekberija sa čipom za šifrovanje podataka.

 

O mobilnom telefonu nemačkog kancelara Angele Merkel se mnogo pisalo u oktobru prošle godine, kada je obelodanjeno da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala taj uređaj.

 

Merkelova ima najmanje dva telefona koja redovno koristi: jedan je Nokija 6260 slajd, koji je navodno prisluškivala NSA i koji se koristi samo za stranačke poslove, dok za državničke obaveze koristi BlekberiZ10, opremljen čipom za šifrovanje podataka.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je, između ostalog, poznat po tome što tvrdi da ne poseduje mobilni telefon, za razliku od premijera Dmitrija Medvedeva, koji je poznat po sklonosti prema proizvodima kompanije Epl, pa je čak postao i jedan od prvih vlasnika Ajfona pošto mu ga je, čak i pre nego što je pušten u prodaju, poklonio osnivač Epla Stiv Džobs.

 

Putin je 2006. izjavio da poseduje mnogo mobilnih telefona, ali da ne koristi nijedan, jer nema vremena i više voli druge metode komunikacije. Četiri godine kasnije on je, međutim, rekao da nema nijedan telefon.

 

– Da imam mobilni telefon, on bi zvonio non-stop – istakao je ruski predsednik.

 

Svetski mediji su počeli da spekulišu o mobilnom telefonu severnokorejskog lidera Kima Džonga Una nakon što je on u januaru 2013. fotografisan na sastanku nacionalne bezbednosne agencije i tada je držao pametni telefon, navodno proizvod tajvanske kompanije HTC.

 

Južnokorejski mediji su objavili da Kim Džong Un, koji je jedan od tek dva miliona korisnika mobilnih telefona u svojoj zemlji od 25 miliona stanovnika, verovatno koristi telefon da bi zvao članove svoje porodice i više zvaničnike korejske Radničke partije.

 

Severnokorejskim korisnicima mobilnih telefona nije omogućeno da putem njih pristupaju internetu, već isključivo da pozivaju i šalju poruke unutar zemlje, dok je stranim državljanima dozvoljeno da komuniciraju među sobom i pozivaju inostranstvo, ali ne i da kontaktiraju sa lokalnim stanovništvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here