EPA-EFE/TERRY SCHMITT
Kamala Haris

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas na otvaranju globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji se održava u Švajcarskoj, da ruski predsednik Vladimir Putin u petak nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Haris je istakla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Haris je rekla da učestvuje na mirovnom samitu da bi ponovo potvrdila posvećenost SAD odbrani suvereniteta i integriteta Ukrajine, kao i poštovanju međunarodnog prava i pružanju nepokolebljive podrške ukrajinskom narodu u odbrani od Rusije, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Haris je navela da SAD brane demokratske vrednosti i da se “suprotstavljaju diktatorima” i da je takav pristup generacijama obezbeđivao sigurnost i prosperitet.

– Ovaj pristup čini Ameriku jakom, a Amerikance štiti. Ovaj pristup jača i globalnu stabilnost – istakla je Haris.

Haris je rekla da invazija Rusije nije samo napad na živote i slobodu naroda Ukrajine, niti samo ugrožava globalno snabdevanje hranom i energijom, već krši međunarodna pravila i norme i principe sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija.

– Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ipak, gotovo dve i po godine besramno krši osnovna načela te povelje. Ako svet ne reaguje kada agresor napadne njegovog suseda, drugi agresori će se nesumnjivo ohrabriti. To dovodi do potencijalnog osvajačkog rata i haosa, a ne reda i stabilnosti – navela je Haris.

Ona je istakla da će zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom nastaviti da podržava Ukrajinu, kao i da uvodi sankcije Rusiji.

Putin je izjavio u petak da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori.

Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova rekao da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namera da uđe u NATO, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je naveo da Rusija iznosi još jedan pravi mirovni predlog, ali da će, ako Zapad i Kijev to odbiju, odgovornost za krvoproliće biti na njima.

4 COMMENTS

 1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 2. Ko god bio na takovim sastancima iz amerike, taj bi se pre raspucao, a da ne kaze nesto negativno. Ova gospodja gore je do sada sedela na usima: Putin je od samog pocetka nudio razgovore, a ne rat koji ste vi sa zapada izveli (podlo kao i uvek i svagda) , ali ova gospodja gore to nikada nije cula. Naravno nije cula ni izjavu Zelenskog, do skoro pre par dana cak sta vise, da on nece sa Putinom za stol.
  Imaju li vase lazi dno? Moracemo upitati von der lajen, ona cak moze tvrditi da je neki narod genocidan, znaci jednostavno mu po svojoj volji prilepiti etiketu, pa neka nosi, a mi cemo biti cisti u svojim lazima.

 3. Narod je glasao da se pripoji Rusiji. To glasanje moze da se ponovi ..i narod ce opet hteti sa Rusijom. Zapadna Ukrajina bez Kijeva i Odese…idite k vragu. Čekaju vas da vam piju krv

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here