EPA

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu.

Putin je rekao da su nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, kada je smenjen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, stanovnici Donjecka i velikog dela Luganska i Krima odbili da priznaju puč.

– Protiv njih započet je rat i vođen osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja preti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju – rekao je Putin.

On je ukazao na to koliko je značajna podrška društva ruskim vojnicima.

– Momci koji se tamo bore rizikuju svoje zdravlje i mogli bi da izgube živote. Oni treba da znaju za šta se bore. To su izuzetno važne stvari: za Rusiju i za narod koji živi u Donbasu – poručio je ruski predsednik.

Putin je obraćajući se jednoj učenici rekao da stanovnici Donbasa sebe smatraju delom zajedničkog humanitarnog, kulturnog i jezičkog prostora sa Rusijom.

On je istakao da učenici u “oslobođenim teritorijama Ukrajine”, nisu znali da postoji Krimski most, kao i da nisu znali da su Ukrajina i Rusija bile deo jedne države Sovjetskog Saveza.

– Tako su ih učili – naveo je Putin.

1 COMMENT

  1. A kako ti Ruse ucis? Kazes li im da je preko 60.000 mrtvih ruskih mladice? Prikazujes li na ruskoj tv strahote koje si i sam pocinio? Sta ti to Navalni smeta? Koliko ti je do jucer bliskih saradnika u zadnje vreme – slucajno kroz prozor palo i izgubilo zivot? Znam vecina citalaca Vesti su pro – Putin, bas zato i treba da bude i neko drugo misljenje o ovom za obadve strane nesretnom ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here