EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa Antoniom Guterešom rekao da je Rusija “specijalnu operaciju zaštite stanovništva Donbasa” pokrenula u skladu sa Poveljom UN.

Naveo je i da je Rusija bila prinuđena da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR) kako bi zaustavila genocid nad ljudima u Donbasu, kao i da je to učinjeno nakon što su vlasti u Kijevu javno izjavile da nemaju nameru da sprovedu Minske sporazume.

Putin je rekao i da su lideri LNR i DNR tražili da im se pruži vojna pomoć “zbog činjenice da su podvrgnuti vojnoj agresiji”.

Ruski predsednik rekao je i da se pregovori Kijeva i Moskve nastavljaju u onlajn formatu, kao i da se nada da će dati pozitivan rezultat.

“LNR i DNR nezavisne po uzoru na kosovki presedan”

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa Antoniom Guterešom da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

– Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali – rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti “jer je presedan stvoren“.

“Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom”

– Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom i nastavlja da se nada da će sporazumi biti postignuti – rekao je Vladimir Putin.

– Bez obzira na to što je vojna operacija u toku mi se i dalje nadamo da ćemo uspeti da postignemo dogovore i na diplomatskom koloseku. Vodimo razgovore, ne odustajemo od njih – rekao je Putin.

Podsetio je da su delegacije dve zemlje u razgovorima u Istanbulu 29. marta uspele da naprave “prilično značajan iskorak”, jer ukrajinska strana nije tada vezala zahteve za međunarodnim bezbednosnim garancijama sa pitanjima kao što su „međunarodno priznate granice Ukrajine“.

-Krim, Sevastopolj i Republike Donbasa koje je Rusija priznala su izostavljene, doduše sa određenim rezervama – dodao je Putin.

Putin je rekao da će Moskva uvek podržavati Ujedinjene nacije, jer tu organizaciju smatra univerzalnom institucijom.

-Rusija kao jedan od osnivača Ujedinjenih nacija i stalna članica Saveta bezbednosti UN uvek je podržavala ovu univerzalnu organizaciju. Verujemo da nije samo univerzalna, već jedinstvena u izvesnom smislu. Nema druge takve organizacije u međunarodnoj zajednici – rekao je Putin Guterešu, prenosi agencija TASS.

Ruski predsednik je istakao da Moskva podržava na svaki mogući način principe na kojima su nastale UN, te da će to činiti i dalje.

“Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u Buči”

– Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju – izjavio je Vladimir Putin.

Putin je to izjavio na sastanku sa Guterešom u Moskvi.

Ruski lider je rekao i da je na rusko-ukrajinskim pregovorima u Istanbulu “postignut je prilično ozbiljan iskorak”.

– Ali, nažalost, nakon što su ovi sporazumi postignuti i nakon, po mom mišljenju, naše jasno pokazane namere da stvorimo povoljne uslove za nastavak pregovora, suočili smo se sa provokacijom u gradu Buči, a ruska vojska nema nikakve veze sa tim – kazao je Putin.

Ruski predsednik je preneo da Moskva zna “ko je to uradio, ko je pripremio tu provokaciju i kojim sredstvima”.

Dodao je da se stav ruskih pregovarača iz Ukrajine o daljem rešenju posle tog događaja drastično promenio.

Takođe, kako je rekao Putin, Rusija je spremna da predstavnicima UN i Crvenog krsta pruži priliku da vide uslove u kojima se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

– Ukoliko postoji želja, dragi Generalni sekretaru, da predstavnici Crvenog krsta, predstavnici Ujedinjenih nacija vide kako se ukrajinski zatvorenici drže, gde i kako se nalaze ranjenici, te kako im je pružena pomoć, dobrodošli ste da vidite – rekao je ruski lider.

Poručio je da se u Marijupolju trenutno ne izvode nikakva borbena dejstva.

– Tamo je situacija veoma komplikovana i tragična, ali je i veoma jednostavna. Nema neprijateljstava. Gotovo je. U Marijupolju se ne vode borbena dejstva. Ona su prekinuta – rekao je Putin i dodao da su se neki ukrajinski vojnici predali.

Takođe je istakao da se povređeni nalaze u “apsolutno normalnim uslovima”, te da im je pružena profesionalna medicinska pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here