Putin pisao Porošenku

0

 

Brani ruske interese: Vladimir Putin
 

Duma (ruski parlament) je pozvala na uspostavljanje međunarodne komisije koja bi trebalo da istraži činjenice o masovnim grobnicama civila u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine. Moskva će zatražiti da istragu sprovedu međunarodne organizacije – Savet Evrope, Parlamentarna skupština Saveta Evrope i Oebs. Ruski istražni komitet obećao je takođe da će proveriti informacije o masovnim grobnicama.
-Rusija mora i potegnuće pitanje u međunarodnim organizacijama o tome da su u Kijevu sada na vlasti ljudi koji snose direktnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti – rekao je Aleksej Puškov, šef komiteta ruske Dume za međunarodne poslove.
– Sada ćemo videti reakciju međunarodne zajednice. Oni ponovo pokušavaju da prećute – rekao je lider LDPR Vladimir Žirinovski.
Moskva je juče najavila da priprema slanje i četvrtog konvoja humanitarne pomoći na jugoistok Ukrajine.
Donjecki ustanici bili su juče spremni da razmene 60 zarobljenika sa ukrajinskom vojskom i čekali su njenu potvrdu. "Spremni smo da obavimo razmenu "svi za sve" (60 za 60), ali kijevska strana ćuti", rekli su u Odboru za pitanja zarobljenika i izbeglica DNR. Oslobađanje zarobljenika je jedna od ključnih tačaka sporazuma, potpisanog u Minsku 5. septembra na trilateralnom sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu, Oebsa i Rusije.

Šta kaže Obama: POrošenko i predsednik SAD
 

Bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg, koji će od 1.oktobra zauzeti mesto generalnog sekretara NATO-a, izjavio je da će prioritet u njegovom budućem radu biti situacija u Ukrajini, a da povratak na ranije odnose Rusije i NATO neće biti moguć. Kako je kazao, takva opcija se u ovom trenutku i ne razmatra. Političar je izjavio da će njegov glavni zadatak na novoj funkciji biti traženje izlaska iz nastale situacije u Ukrajini.
Stoltenberg je naglasio da je Ukrajina partner NATO-a, i da se ona, pored toga, graniči sa državama – članicama Alijanse. Govoreći o odnosima sa predsednikom Rusije, Stoltenberg je rekao da su odnosi sa Vladimirom Putinom bili "radni i korisni".

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je pismo ukrajinskom kolegi Petru Porošenku u kojem ga upozorava da će Moskva Ukrajini ograničiti pristup ključnim ruskim tržištima ukoliko Kijev sprovede i jedan deo trgovinskog sporazuma sa EU. On opominje da bi čak i promena nacionalnog zakonodavstva, kako bi se pripremio trgovinski sporazum između EU i Ukrajine (sporazum o pridruživanju), smesta izazvao odgovor Moskve. Ruski premijer Dmitrij Medvedev prošle nedelje je potpisao ukaz o uvođenju taksi za ukrajinsku robu koji će stupiti na snagu ako Ukrajina pre predviđenog roka (1. januara 2016.) počne da primenjuje ekonomske odredbe sporazuma o integraciji sa EU.

Nema specijalnog statusa

Ukrajina se nada da će dobiti status specijalnog američkog partnera van NATO-a u novembru, saopštio je predstavnik ukrajinskog MIP-a Jevgenij Perebijnis. Ranije je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, posle razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom, izjavio da se SAD nisu složile sa davanjem ovakvog statusa Ukrajini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here