EPA-EFE
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je ideju koju je izneo njegov južnoafrički kolega Siril Ramafosa da bi lideri niza afričkih zemalja trebalo da učestvuju u razgovoru o ukrajinskom rešenju, saopštila je danas pres služba Kremlja posle njihovog telefonskog razgovora.

Vladimir Putin je podržao ideju Sirila Ramafose o učešću grupe afričkih lidera u razgovoru o izgledima za rešenje ukrajinskog sukoba i podelio sa njim principijelne ocene Rusije o destruktivnoj politici kijevskog režima i njegovih sponzora, navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

On je napomenuo da ruska strana nikada nije odbila da radi na diplomatskom koloseku, stoji u saopštenju.

Dvojica predsednika su se, takođe, složila da nastave kontakte na različitim nivoima, dodao je Kremlj.

Putin i Ramafosa su razgovarali o pripremama za predstojeće samite, samit Rusije i Afrike i BRIKS-a i ukazali na važnost koordinisanih napora, saopštila je pres služba Kremlja.

Strane su konstatovale važnost dalje bliske koordinacije između Rusije i Južne Afrike u kontekstu priprema za događaje velikih razmera, posebno za predstojeći drugi samit Rusije i Afrike koji će se održati u Sankt Peterburgu u julu i sastanak na najvišem nivou BRIKS-a, koji će se održati u avgustu u Johanesburgu pod predsedništvom Južne Afrike, navodi se u saopštenju.

Putin je ponovio spremnost Rusije da isporučuje žito i đubrivo afričkim zemljama, uključujući i besplatne pošiljke, stoji u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here