EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Zakon o dodatnom regulisanju delatnosti medija – stranih agenata.

Prema novom zakonu, ako fizičko lice širi informacije za neograničeni krug lica i dobija finansiranje iz inostranstva može biti proglašeno za strani medij koji vrši funkciju stranog agenta.

Ta norma je usmerena na one koji defakto dejstvuju kao mediji, šireći informacije društveno-političkog karaktera, ali se de jure nisu registrovali kao mediji. Ministarstvo pravde će voditi registar tih medija.

Osim toga, inostrani mediji — strani agenti će morati da osnuju rusko pravno lice.

Zakon omogućava da se stranim agentima proglase ruski građani i pravna lica koja šire informacije medija — stranih agenata ili učestvuju u njihovom stvaranju, kao i lica koja finansiraju stranci.

Mediji — strani agenti treba da navedu svoj status u izlaznim podacima. Produkcija medija — stranih agenata treba da bude markirana, uključujući širenje preko interneta. U slučaju kršenja zakona, omogućeno je da se blokira sajt na osnovu administrativnog prekršaja.

Kako se navodi, novi zakon je recipročni odgovor na akcije zapadnih država. On predviđa administrativnu štetu od 10 do 100 hiljada rubalja za fizička lica i od 500 hiljada do pet miliona rubalja — za pravna lica. Pretpostavlja se da zakonu podležu pravna lica registrovana u inostranstvu, strane strukture bez pravnog lica i fizička lica koja su dobila novac iz inostranstva. Zakon neće uticati na ruske medije.

1 COMMENT

  1. Nadajmo se da ce Vladimir blagovremeno pronaci i osposobiti pravog naslednika. Gde je u pravu, treba ga podrzati – bez obzira da li nam se svidja.
    Zapad je odustao od direktne konfrontacije dok je velemajstor na celu. Cekaju novog Jeljcina i uzalud pokusavaju da nekoga instaliraju. U Kremlju, s pravom, ne dozvoljavaju Majdan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here