Putin predložio rešenje za sukob u Donbasu

EPA/HARISH TYAGI
Vladimir Putin

“Rusija će podržati sve političke snage u Ukrajini, ako se one budu kretale ka ponovnom uspostavljanju bilateralnih odnosa”, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Pitanje uspostavljanja i potpunog obnavljanja rusko-ukrajinskih odnosa je takođe za nas izuzetno važno i mi ćemo sarađivati sa svakom političkom snagom, uključujući i vašu, kako bismo obnovili odnose u punom formatu između Rusije i Ukrajine – istakao je Putin na sastanku sa šefom političkog saveta ukrajinske partije “Opoziciona platforma – za život” Viktorom Medvedčukom.

– Potpuno rešenje situacije na jugoistoku Ukrajine, u Donbasu, moguće je isključivo direktnim kontaktom vlasti u Kijevu sa predstavnicima Luganske i Donjecke narodne republike – naglasio je ruski predsednik.

Putin je rekao da su sporazumi premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i Viktora Medvedčuka – “potpuno ostvarivi”.

– Naravno, Vlada mi saopštava o vašim sastancima i o temama o kojima se raspravljalo. Mislim da je sve što ste razgovarali sa predsednikom Vlade Rusije i sa predstavnicima ekonomskih i energetskih blokova – potpuno ostvarivo – rekao je Putin.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev sastao se ranije sa predstavnicima ukrajinske partije “Opoziciona platforma – Za život”, Viktorom Medvedčukom, Vadimom Rabinovičem, Jurijem Bojkom i Tarasom Kozakom. Tokom razgovora, političari su razgovarali o perspektivama odnosa između Moskve i Kijeva, tranzitu gasa, kao i o situaciji kada je otkazana međudržavna telekonferencija sa ukrajinskim televizijskim kanalom “Njuzvan”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime