EPA
Vladimir Putin

Nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je istakao da će Rusija svim sredstvima čvrsto braniti svoje pomorske granice.

– Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima – rekao je Putin.

On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci. Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbednosti Rusije, precizirao je predsednik.
On je dodao i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.
Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je predsednik.
Putin je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.
– Petar Veliki je neodvojivo, zauvek povezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Od početka svog formiranja, flota je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih, sudbonosnih događaja i, zajedno sa zemljom, sa narodom, kalila se u teškim iskušenjima i velikim pobedama, uvećavajući svoju slavu i moć – rekao je ruski lider.
Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.
Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here