EPA-EFE/Aleksey Nikolskiy
Vladimir Putin

Rusija ima svako pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i ponovo kao primer za presedan naveo proglašenje kosovske nezavisnosti.

– Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pritisnut od zapadnih zemalja, presudio je da je po Povelji UN, kada je zemlja proglasila nezavisnost, nije bilo potrebe da traži dozvolu od centralne vlade. Tada je postavljen presedan – kazao je Putin.

On je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da to znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu za nezavisnost (samoproglašene Luganska i Donjecka narodna republika).

– Oni su proglasili nezavisnost. Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo – istakao je Putin.

Putin je istakao i da se, nakon raspada bivše Jugoslavije i SSSR-a, Zapad okrenuo otcepljenju Kosova od Srbije, prenela je RTRS.

Podsetio je da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmera, napomenuvši da je Irak praktično razoren, da Libija još ne može da vrati svoju državnost, a da je rat u Avganistanu trajao decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

– Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako kako su oni hteli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Jugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Кosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega – rekao je Putin.

3 COMMENTS

  1. Predsednice Putin, Ti bi to trebao najbolje da znas, zasto je KiM odvojen od Srbije? Ameri su napravili najvecu vojnu bazu (Bonstil) na KiM zbog geopoliticke igre sa Rusijom. Posto ste kao drzava indirektno umesani u odvajanje KiM od ostatka Srbije, Vasa je obaveza i da ga vratite tamo gde mu je mesto, u Srbiju!

  2. Putin prica price za malu decu. Njegov predhodnik Boris Jeljcin, alkoholicar i bruka i sramota ruskog naroda nije mrdnuo prstom protiv bombardovanja i nezakonite kradje kolevke srpskog naroda. U svim spomenutim slucajevima nezakonite intervencije Zapada, ni on nije ni A rekao Zapadu. Bombardovao je u Siriji, sad je napravio bez puno rezultata ogroman zlocin i odgurnuo zauvek od sebe i bratski Ukrajinski narod i mnoge inostrane prijatelje.
    Velika greska. Stavio se na istu ravan sa americkim zlocinima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here