EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe, granatiranja su stalna, a tokom jučerašnjeg dana u napadima na školu u regiji Lugansk poginulo je 60 ljudi. Ceo svet je sa zanimanjem pratio jučerašnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina prilikom obeležavanja Dana pobede u Moskvi. O svemu ovome je za hrvatsku emisiju govorio profesor iz Kijeva Maksim Kamenjeckij.

– Čudna je situacija. Ovde je u Kijevu lepo vreme, cveće je u cvatu. No, s druge strane, prekjuče smo imali na primer sedam vazdušnih uzbuna, juče su bile tri. Uopšteno, situacija je dosta komplikovana sa gorivom. Kod vas poskupljenje, a kod nas ga na pumpama gotovo nema – rekao je u javljanju za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” profesor Maksim Kamenjeckij sa Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, prenosi Index.hr.

Profesor Kamenjecki komentarisao je i govor Vladimira Putina.

– Mislim da je njegova glavna poruka da je Rusija opkoljena, da su u neprijateljskom okruženju i da će nastaviti s ovim operacijama – rekao je.

Procenjuje da celu “operaciju” Rusi u Ukrajini zapravo vode zbog snabdevanja Krima.

– Oni žele preko Hersonske oblasti da omoguće dovod slatke vode iz Dnjepra na Krim jer Krim toga nema. To su dva glavna cilja. Tamo će se voditi najžešće bitke – ističe on.

Maksim Kamenjeckij dodaje da Ukrajina zapravo nema izbora i da će morati jednog dana da ide u oslobađanje teritorija koji su Rusi zauzeli.

– Ukrajina želi da ubrza svoj put prema članstvu u EU i mislim da bi to bila poruka Rusiji da nije uspela. To verovatno neće biti brzo, ali to je vrlo bitno za geopolitičku situaciju kao i za samu Ukrajinu – zaključuje profesor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here