EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsefnik Rusije Vladimir Putin

Sjedinjene Američke Države nisu ispunile deo sporazuma postignutih 2014. godine za vreme telefonskog razgovora između predsednika Rusije Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, rekao je ruski lider u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stounu za novi film „Revealing Ukraine“. 

Režiser je podsetio predsednika da je u vreme dramatičnih događaja na „majdanu“ u Kijevu 2014. godine Putin održao telefonski razgovor sa Obamom. Međutim, ruski predsednik odbio je da otkriva detalje toga razgovora.

– Obama više nije predsednik, ali ipak postoje određene stvari o kojih ne govorimo – rekao je Putin.

– U svakom slučaju, mogu da kažem da naši sporazumi koji su postignuti tokom ovog telefonskog razgovora nisu ispunjeni sa američke strane – rekao je Putin.

– Na tom bih se ograničio, ne bih ulazio u detalje – dodao je on.

Mešanje u američke izbore: Moskva ili Kijev?

Što se tiče odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Putin je ponovo naglasio da Moskva nije uticala na unutrašnje političke procese u ovoj zemlji.

– Ja se ni tada nisam mešao, sada ne želim da se mešam i u buduće ne nameravam da se mešam – rekao je Putin.

– I bez obzira kakvi su naši blogeri i ko god tamo radi na internetu, bez obzira kako su izražavali svoje mišljenje o situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, to nije moglo da igra ključnu odlučujuću ulogu (na američkim izborima). To je glupost – dodao je on.

– Sjedinjene Američke Države su ogromna zemlja, ogroman narod, sa sopstvenim problemima, sa sopstvenim idejama o tome šta je dobro, a šta loše, sa shvatanjem da se za prethodnih nekoliko godina, 10 godina, na primer, sa ogromnim povećanjem bogatstva vladajuće klase i bogatih ljudi za srednju klasu ništa nije promenilo na bolje. I upravo su te okolnosti razumeli oni koji su vodili izbornu kampanju gospodina Trampa, a i on je sam shvatio i radio na ovoj platformi – objasnio je ruski lider.

Predsednik Rusije se složio sa mišljenjem režisera da je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko podržavao Trampovu protivnicu na američkim predsedničkim izborima Hilari Klinton.

– Tu nema nikakve tajne – smatra on. Istovremeno, Putin to ne smatra mešanjem Kijeva u poslove Vašingtona.

– Oni su polazili od činjenice da će gospođa Klinton pobediti i sve su činili kako bi pokazali svoju lojalnost budućim američkim vlastima. Pokušali su da stvore pozitivno mišljenje o sebi kod budućeg predsednika, pa su sebi dozvolili neprijatne izjave o Trampu i na sve načine podržavali demokrate – smatra Putin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here