commons.wikimedia/Vitaliy V. Kuzmin
Ruski vojnici

U svetlu novih izazova, u Siriju će za nedelju dana biti prebačeno dodatnih 276 pripadnika vojne policije Rusije i 33 jedinica tehnike, saopštio je izvor u Ministarstvu odbrane Rusije za Sputnjik.

Posle zaključenja sporazuma sa Turskom u utorak, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da za sada ruska vojna policija ima dovoljno snaga za patroliranje sirijskim teritorijama koje su navedene u memorandumu dveju država, ali i da će u budućnosti biti potrebna dodatna tehnika.

Nakon pregovora predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u utorak 22. oktobra potpisan je memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, kao i da će snage samoodbrane Kurda biti povučene na 30 kilometara od granice sa Turskom na zapad i istok od zone operacije „Izvor mira“.

U sredu su na sirijsku stranu sirijsko-turske granice počele da dolaze jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe. One će olakšati povlačenje Kurda.

Nakon toga će početi zajedničko rusko-tursko patroliranje teritorijom u dubini od 10 kilometara od granice, sa izuzetkom grada Kamišlija.

2 COMMENTS

  1. Neka salje sto pre u Srbiju na Kosovo dokle nije kasno i to najmanje 50. hiljada Pozdrab .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here