EPA/ MIKHAIL METZE

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za novinare nakon samita sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom da su pregovori bili „dobri“.

– Nije bilo nikakvog neprijateljstva tokom pregovora, naš susret je održan u „principijelnom maniru“. Po mnogim pitanjima naši stavovi se mimoilaze, međutim, ja smatram da je bila pokazana želja da se obe strane međusobno razumeju kako bi pronašli put da se stavovi približe. Razgovor je bio konstruktivan – naglasio je.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

Takođe je postignut dogovor i da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje poslove.

Govoreći o Ukrajini, Putin je rekao da se tema ulaska Ukrajine u NATO sa Bajdenom dotakao „ovlaž“, budući da o tome, kako je rekao, nema o čemu da se razgovara.

Kada je reč o obavezama Rusije oko Ukrajine, Putin je rekao da je reč samo o jednoj stvari, a to je realizacija Minskih sporazuma, sa čim je saglasan i Bajden, i to u slučaju ako je Kijev na to spreman.

U osvrtu na vojne vežbe, Putin je rekao da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

Putin je rekao da će SAD i Rusija pokrenuti konsultacije po pitanju sajber bezbednosti.

– Dogovorili smo da pokrenemo konsultacije na tu temu. Prema mom mišljenju, to je od presudne važnosti – rekao je Putin.

Naveo je i da je pitanje sajber bezbednosti jednako važno za Rusiju koliko i za SAD.

Putin je rekao da je sa Bajdenom detaljno razgovarao o Arktiku.

Kako je naveo, nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu.

Takođe je rekao i da je duboko uveren u to da Rusija i Amerika mogu da sarađuju na Arktiku.

Dotakao se i pitanja prolaza brodova drugih država po unutrašnjim morima Arktika rekavši da davanje dozvole za tako nešto jeste suvereno pravo Rusije, ali da Moskva to pravo ne zloupotrebljava.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime