EPA-EFE
Vladimir Putin

Britansko Ministarstvo odbrane u svom izveštaju navodi da su ruske vlasti verovatno smenile general-potpukovnika Mihaila Teplinskog, ključnog komandanta.

Teplinski je predvodio relativno uspešno rusko povlačenje sa zapadne obale Dnjepra u novembru 2022. i mnogi u Rusiji su ga hvalili kao sposobnog komandanta.

Ostaje upitno da li je Teplinski zadržao dodatnu funkciju šefa VDV, ruskog vazduhoplovstva, navodi Ministarstvo. Moguće je da je smenjen zbog uloge koju je VDV odigrao na prvoj liniji fronta. Naime, VDV je često upućivan na prvu liniju fronta i preuzimao funkciju koju je tradicionalno imala mehanizovana pešadija.

Smena Teplinskog je verovatno još jedan znak podela među vođama ruske operacije u Ukrajini, pošto novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov pokušava da potvrdi svoj autoritet.

7 COMMENTS

  1. vi ovde prenosite pisanje hrvatskog indexa brit. ministarstva, sa zakljuckom da “gerasimov pokušava da potvrdi svoj autoritet”. pa preteraste. gerasimov je nac. generalstaba po cinu marsal i jedino min. odbrane u miru ali ne i u ratu po preseansu iznad njega. posto mu data i komandna funkcija on odgovara samo putinu. svi ispod njega nema sta da se potvrdjuju njemu, u slucaju neizvrsenja idu odmah pod vojni sud u ratnim uslovima!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here