EPA-EFE/MICHAIL KLIMENTYEV
Vladimir Putin

Direktor CIA-e Vilijam Berns tvrdi da bi ruski predsednik Vladimir Putin, iz očaja, mogao da upotrebi i taktičko ili nuklearno oružje manjeg dometa.

Berns je osudio “užasne zločine” koji su počinjeni u Ukrajini, dodajući da rat ulazi u još krvaviju fazu, kako vreme odmiče.

– Poslednje poglavlje Putinovog rata tek treba da bude napisano – rekao je on, dodajući da nema sumnje da će ruski predsednik nastaviti sa okrutnostima u Ukrajini.

Sve to Berns je rekao u govoru koji je održao pred studentima Džoržija Instituta za tehnologiju, osvrćući se na godinu dana svog mandata. On je takođe, pomenuo i Kinu, koju je nazvao “tihim partnerom ruske agresije”, što sve zajedno, ostale svetske izazove poput klimatskih promenam, čini najveći izazov za SAD do sada jer se svet nalazi u, kako je rekao, “novoj eri”.

– CIA će morati da razmisli kako da se reorganizuje kako bi uspešno savladala sve izazove – istakao je on.

Zatim se prisetio razgovora koji je imao s ruskim predsednikom, u novembru, kada ga je američki predsedbik poslao u Moskvu kako bi Putina upozorio šta ga čeka ako krene na Ukrajinu.

– Iako tada nije postojala njegova nedvosmislena poruka da će započeti rat u Ukrajini, definitivno je išao u tom pravcu – rekao je Berns.

Direktor CIA-e tvrdi i da je Putin bio ubeđen da će se ukrajina brzo predati, a da će on postići brzu pobedu uz minimalan rizik, pa samim tim i da mu trajanje sankcija neće dugoročno naštetiti.

– Ali, kada je započeo rat, pre sedam nedelja, Putin je opovrgnut, u svakom smislu – ističe Berns.

Prema njegovom mišljenju, Putin postaje sve očajniji zbog toga, a zbog čega on ne isključuje mogućnost da ruski predsednik upotrebi taktičko ili nuklearno oružje manjeg dometa. Ta pretnja se sada ne može olako shvatiti, saopštio je direktor CIA.

6 COMMENTS

  1. Zamislite da jedna nuklearna

    sila , preti baltickim zemljama
    koje broje milion -dva stanovnika nuklearnim oruzjem,

  2. Koji su ovo bolesnici: raduju se nuklearnom ratu, ponose se tudjim nuklearnim oruzjem, sede na tri stolice i gledaju kradom ko ce biti pobednik.

  3. ЦИА провокација.Иѕгледа да они то планирају па оптуѕују Русију и Путина.Овој је рат Русије против НАТО пакта и Америке.Украјинци це настрадати.Америка трлја руке.Продаје оруѕје и прлјави тецни гас.

  4. Све је јасно ово је крајнји момент да Русија отера нато испред својих граница.Америка,Сад.и нјихова папец Европа воде хибридни рат против Русије.То је нјихова стара стратегија и цилј.Јасно је да се овде води рат Русије и НАТО пакта

  5. Prokleti da ste i vi i Vaša deca. Seme vam se zatro prokleti jadnici i ti sto brises konentare i urednik ovog smešnog židomasonskog portala. Demoni nek plešu nad vama od današnjeg dana pa do kraja vašeg bednog života.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here