Putin u poseti Fidelu Kastru

0

Ruski predsednik na turneji po zemljama Latinske Amerike: Vladimir Putin
 

Ruskog predsednika, koji je uoči dolaska potpisao sporazum o otpisu 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu, više od 31 milijarde dolara, primio je drugi čovek Kube Migel Dias-Kanel, javlja kubanska agencija Prensa Latina.

 

Putin koji ostaje u Havani nekoliko sati, razgovaraće sa predsednikom Raulom Kastrom i drugim kubanskim zvaničnicima, a primiće ga i "otac" Kubanske revolucije Fidel Kastro (87) koji se povukao s vlasti 2006. godine.

 

U izjavi agenciji Prensa Latina, Putin je rekao da Rusija želi "uspostavljanje punog tehnološkog saveza" sa Latinskom Amerikom, posebno u oblasti energetike, aeronautike i biofarmacije.

 

Rusija otpisala Kubi preko 30 milijardi duga

 

Moskva razmatra sa Kubom "velike projekte u oblasti industrije i visoke tehnologije, energije, civilnog aviosaboraćaja, medicine i biofarmacije", dodao je ruski predsednik.

 

Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti posla raspada SSSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija.

 

Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.
 

Putin će nakon Kube sutra posetiti Argentinu, a u nedelju odlazi u Brazil gde će prisustvovati finalu Svetskog prvenstva u fudbalu i učestvovati 15. i 16. jula na sastanku BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here