”Putin visoko ceni partnerstvo sa Srbijom”

0

Prijateljstvo: Sergej Nariškin i Tomislav Nikolić
 

Nariškin je rekao da je za Rusiju razumljivo opredeljenje Srbije da postane član EU, jer je EU i najznačajniji trgovinski partner Ruske Federacije.

 

Nikolić je na sastanku sa Nariškinom izrazio interesovanje za intenziviranje radova na izgradnji gasovoda "Južni tok", istakavši da je to projekat koji će obezbediti dugotrajnu energetsku sigurnost Srbije i stvoriti preduslove za značajan napredak srpske privrede.

 

On je napomenuo da Rusija pravilno razume poziciju Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini i izrazio žaljenje zbog eskalacije krize, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

 

U otvorenom i srdačnom razgovoru dvojice državnika istaknuto je zadovoljstvo stepenom saradnje Srbije i Rusije, pogotovo u vezi sa zajedničkim privrednim projektima, navodi se u saopštenju.

 

Nariškin je povodom obeležavanja 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata iz arhive Ruske Imperije poklonio Nikoliću prepise između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Sezonova, imeratora Nikolaja Drugog i glavnokomandujećeg srpske armije regenta Aleksandra, u kojima se međusobno podržavaju dva naroda i dve vojske u slučaju objave rata.

 

Zauzvrat, Nikolić je Nariškinu poklonio dokumentarne igrane filmove iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i film snimljen 1911. godine o boravku kneza Romanova u Srbiji i trkama koje su u njegovu čast priređene na Banjici, kao i film o voždu Karađorđu, koji je prvi igrani srpski film.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here