EPA-EFE/SERGEI ILYIN / KREMLIN POOL/SPUTNIK
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani izjednačavanja uloge SSSR i nacističke nemačke tokom Drugog svetskog rata, kao i negiranje odlučujuće uloge sovjetskog naroda u pobedi nad fašizmom.

Zakon, između ostalog, zabranjuje “poistovećivanje ciljeva, odluka i akcija rukovodstva SSSR, komande i vojnika SSSR u celini, sa odlukama i akcijama rukovodstva nacističke Nemačke, komandom i vojnicima nacističke Nemačke i evropskih država “osovine” u javnim govorima ili delima, kao i u medijima i na internetu”.

Pored gorenavedenog dokumenta, Putin je potpisao i zakon o zabrani nošenja simbola ratnih zločinaca iz vremena Drugog svetskog rata i distribucije nacističkih atributa.

Kako se navodi, zabranjeno je nošenje slike Hitlera i drugih rukovodilaca Trećeg rajha – njihovi govori i slike su svrstani u ekstremističke materijale.

U poslednje vreme u medijima se često pojavljuju neosnovana tumačenja kojim se u isti koš stavljaju odluke rukovodstva SSSR i nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata. Rusija se odlučno bori sa pokušajima falsifikovanja istorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here