EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN/SPUTNIK
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći deo Ukrajine, i ovaj sukob bi najverovatnije mogao da traje dugo, smatraju američke obaveštajne agencije, kako prenosi BBC.

Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

“To znači da bi rat mogao da traje dugo”, saopštila je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Ona smatra i da Putin i dalje ima iste ciljeve kao i one koje je imao na početku sukoba, da zauzme veći deo Ukrajine, ali da je malo je verovatno da će Rusija uskoro postići taj cilj.

Moskva je u martu ponovo fokusirala svoje napore na zauzimanje ukrajinskog regiona Donbasa nakon što nije uspela da zauzme Kijev i druge gradove, podseća BBC.

“Vidimo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva u ovoj oblasti i kapaciteta njegove vojske, neku vrstu nesklada između njegovih ambicija i onoga što je vojska u stanju da postigne“, rekla je Hejns na konferenciji američkog Ministarstva trgovine.

Pošto nije uspela da postigne svoj prvobitni cilj da zauzme Kijev, Rusija se fokusirala na zauzimanje teritorije u istočnom regionu Donbasa ,velikoj industrijskoj oblasti, gde je po tvrdnjama Moskve, Ukrajina izvršila genocid nad ruskim stanovništvom.

Ruske snage su tamo ostvarile uspeh, nedavno su preuzele kontrolu nad gradom Severodonjeckom, ali napredak je bio spor i ukrajinske snage su pružile snažan otpor, navodi BBC.

U svom prvom javnom komentaru od maja o proceni američkih obaveštajnih službi o ratu, Hejns je nagovestila da će ruska invazija trajati “duži vremenski period“ i da “slika ostaje prilično sumorna“.

Ona je saopštila da američke obaveštajne agencije vide tri moguća scenarija daljeg toka rata, a najverovatniji je spori sukob, u kome Rusija ostvaruje “postepene dobitke, bez prodora”.

Druge, manje verovatne mogućnosti, po američkim zvaničnicima, uključuju veliki ruski prodor, ili stabilizaciju linija fronta sa Ukrajinom koja postiže manje dobitke.

Komentari američkih obavestajnih službi dolaze nakon što su lideri NATO juče obećali da će snažno podržavati Ukrajinu u ovom sukobu koliko god to bude potrebno, i doneli odluku da ojačaju svoje trupe širom Evrope uz poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže Severnoatlantskom savezu.

3 COMMENTS

  1. Jasna mi je propaganda koju sprovodi CIA protiv Rusije, ali mi nije jasno zašto se stavlja Putinova slika i rečenica iz saopštenja američke obaveštajne službe, pa ispada kao da je on to rekao ?!. Svi koji su hteli da pročitaju šta je Putin rekao, znaju šta je zapadna propaganda i još više se stvara averzija prema zapadu. Oni retki, koje zanima šta kaže CIA već imaju formiran rusofoban stav – tako da ne vidim svrhu ovako uređenog teksta.

  2. Pa pošto imaju ti “obaveštajci” istoriju punu pravilnih nagađanja, ja bi jim poverovao! Nego neka malo razmisle o promeni posla, možda mogli da se zaposle kao vidovnjaci, kao baba Vanga ili nešto slićno!

  3. E kada agencije americke javljaju a prenosi BBC slobodno moze da se preskoci dzlje citanje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here